Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
19 000 länsbor kommer att få betalningspåminnelser hem i brevlådan om bara några dagar. Malin Wirsén Björklund är avdelningschef för kundfakturor på regionen som inte kunnat skicka ut påminnelser på 11 månader. Foto: SVT

11 miljoner kronor saknas i patientavgifter – men inga påminnelser har skickats ut

Uppdaterad
Publicerad

De senaste elva månaderna har region Örebro län inte kunnat skicka ut betalningspåminnelser. Anledningen är ett nytt datasystem som infördes på ekonomiavdelningen vid årsskiftet. Men nu är felet åtgärdat – vilket kan komma som en överraskning för tusentals länsbor.

19 000 betalningspåminnelser som gäller patientavgifter i vården kommer att dimpa ner hos lika många länsinvånare om bara några dagar.

Det handlar om besök och behandlingar för 11 miljoner kronor inom vården som inte blivit betalda av olika skäl. Men några påminnelser har inte gått ut.

– Vi beklagar att det har tagit så lång tid, säger Malin Wirsén Björklund som är avdelningschef för kundfakturor på region Örebro län. När man implementerar nya datasystem så räknar man väl alltid med att det kan bli strul men det här har tagit lång tid.

Ring inte – om du inte måste

På region Örebro län förbereder man sig nu för att många kommer att höra av sig med frågor kring sina besök och avgifter och ber alla som fått ett brev hem att först tänka efter om det faktiskt stämmer att man missat en betalning – innan man ringer eller mejlar.

– Vi ber också att de som kan använder datorer och inte telefonen för att vi ska kunna hjälpa så många som möjligt. Man har tio dagar på sig att betala och inom den tiden bör man alltså kontakta oss.

Folktandvården först ut

Dessutom understryker Malin Wirsén Björlund att den som har frågor om själva betalningen och avgifterna kontaktar Visma som har sina kontaktuppgifter på fakturan.

Regionen startade med att skicka ut betalningspåminnelser för missade betalningar till folktandvården och det har hittills gått bra.

– Men det handlade inte alls om lika många personer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer