Varje kvart kan 16 personer testas för att se om de bär på nya coronaviruset. Foto: SVT

Fler tider för covidprovtagning när regionen flyttar mottagningen

Uppdaterad
Publicerad

Från 175 personer om dagen, sex dagar i veckan till 400 personer om dagen, sju dagar i veckan. Det är resultatet efter att covidmottagningen som tidigare fanns i tält utanför USÖ flyttat in i nya lokaler.

16 bås i plywood, inte helt olika bås man ser i vallokaler, står uppställda i den gamla verkstadslokalen på CV-området, mitt emot USÖ. Ytan på 8 000 kvadratmeter är egentligen alldeles för mycket och det är en sämre arbetsmiljö för personalen men den här lokalen var den som fanns nära sjukhuset.

– Innan vi skalade upp var tiderna för provtagna upptagna en vecka framåt, nu tror vi att vi har hittat balans mellan efterfrågan och tillgång, säger Anders Swensson som är chef för mottagningen.

Coronapandemin
Anders Swensson är verksamhetschef för covidmottagningen i Örebro. Foto: SVT

Alla får testa sig själva

Vårdpersonal som vill testa sig får sina provtagningspaket även i fortsättningen utomhus, utanför lokalen i en buss. De gör sedan testet på plats på parkeringen eller i sin bil.

Övriga får provtagningspaket inne i lokalen och får sedan själv ta sitt prov.

– De enda vi hjälper är barn, säger Anders Swensson.

Fler kommer – som är friska

Hur många som faktiskt är smittade av de som passerar är ännu oklart men enligt Anders Swensson har den ökade kapaciteten också gjort att fler friska, som inte har tydliga symptom, söker sig dit – för säkerhets skull.

– Det är fler som kommer för att arbetsgivaren kräver det eller för att det är många sjuka på jobbet. Eller så har man barn som går på dagis där många är sjuka. Men det finns samtidigt ingen gräns för hur många gånger man får komma och testa.

Så går provtagningen till:

  • Varje person får ett provrör där man börjar med att harkla sig och sedan hosta upp saliv som man spottar i röret.
  • En liten borste förs sedan upp i näsan, men inte alls lika långt som i de första provtagningarna. Därför går det bra att göra själv.
  • Borsten vispas sedan runt i provröret som försluts och lämnas in till personal som skickar det till analys.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet