Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Erik Fredholm är ansvarig apotekare i Region Örebro län. Foto: Johan Nilsson/TT, Johannes Weckström/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Regionen tackar nej till vaccinleverans

Uppdaterad
Publicerad

Region Örebro län är en av flera regioner som under de senaste veckorna helt avstått leverans av covidvaccin, vilket Sveriges Radio Ekot var först med att berätta.

– Så länge vi inte tar hem vaccin kan vi fortfarande skicka det vidare till andra regioner eller länder som behöver det bättre, säger Erik Fredholm, apotekare på läkemedelscentrum.

Totalt handlar det omkring 45-50 tusen vaccindoser som regionen har avstått från att ta emot under de senaste tre veckorna, med anledning att minska risken att behöva slänga doser.

Vaccinen uppges hålla omkring nio månader, om de förvaras i rätt temperatur. Men så länge vaccindoser inte hamnar hos de enskilda regionerna kan doserna fördelas vidare.

– Vi har i princip inte behövt slänga något vaccin på grund av hållbarhet eller att vi beställt för mycket. Däremot blev det tusen doser över när vi slutade med Astra zeneca, säger Erik Fredholm, apotekare på läkemedelscentrum.

Minskad efterfrågan

Enligt uppgift till Sveriges Radio Ekot var det under föregående vecka nio regioner som avstod leverans. Anledningen till varför efterfrågan minskat i regionen anser Erik Fredholm främst bero på länets höga täckningsgrad, samtidigt som han poängterar att arbetet att nå ut till områden där täckningen är lägre kommer fortsätta framåt.

I klippet får du höra Erik Fredholm besvara frågan om eventuella risker för vaccinationsbrist framöver.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet