Irén Lejegren (S), ordförande i regionala tillväxtnämnden, är en av dem som nu gett uppdraget till förvaltningen att börja arbeta med en tillgänglighetsanpassning av delar av Bergslagsleden. Foto: Ikon / Region Örebro län

Regionen vill göra Bergslagsleden mer tillgänglig – satsar 1,25 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Bergslagsleden ska bli lättare att ta sig fram på för personer med funktionsnedsättning. Det menar regionala tillväxtnämnden i Region Örebro län, som nu väljer att satsa 1,25 miljoner kronor på hårdare och jämnare stigar, anpassade toaletter och bättre rastplatser.

Det handlar om några utvalda delar av Bergslagsleden på olika platser i länet, framför allt där det är nära till parkering så att stigen är lätt att ta sig till.

– Stigarna ska göras i ordning ungefär som ute vid Oset. Det ska göras snyggt och passa in i skogen, men så att personer med rullatorer, barnvagnar och rullstolar kan ta sig fram, säger Irén Lejegren (S) som är ordförande i regionala tillväxtnämnden.

Ingen ansfalt i skogen

Det handlar alltså inte om asfalt eller trädäck, utan om stenmjöl och jord. Satsningen görs för att fler ska kunna ta del av länets natur.

– Vi kommer också göra toaletter som är tillräckligt stora och ordna bänkar och annat rastplatserna för att öka tillgängligheten, säger Irén Lejegren.

Pengarna kommer från att regionen inte längre driver friluftsgårdar som till exempel Sixtorp och Stenbäcken.

– Det är dyrt att driva friluftsgård, men nu när vi inte har dem kvar har vi kunnat få loss pengar till den här satsningen istället.

Klart under år 2020

Arbetet med att tillgänglighetsanpassa delar av Bergslagsleden drar igång till hösten och förhoppningen är att det ska stå klart under nästa år.

– Och om vi tycker att det blir bra kan det komma att utökas till fler ställen runt om i länet,.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.