Premiär för Kung Fury Foto: SVT

Omtalad film får priset Filmfoten

Uppdaterad
Publicerad

Filmen Kung Fury prisas av Region Örebro och Live at Heart. Skaparna tilldelas priset Filmfoten 2016.

I samband Live at Heart-festivalen i Örebro delar festivalen och Region Örebro län ut priset Filmfoten, för särskilda gärningar inom film.

I år tilldelas priset Linus Andersson, Eleni Young och David Sandberg, för produktionen av kortfilmen Kung Fury. Sedan premiären i maj förra året har Kung Fury visats över 25 miljoner gånger på Youtube. Filmen tävlade i kortfilmsklassen i Cannes och har vunnit en guldbagge.

I juryns motivering står det: ”Som en blixt från klar himmel dök teamet bakom Kung Fury upp och förändrade den svenska verkligheten för hur film finansieras och hur film produceras. Plötsligt blev det realistiskt att finansiera film med hjälp av sina fans.”

– Det känns kul och ärofyllt att få ta emot priset. Vi är glada och rörda av hur väl filmen har mottagits världen över senaste året, och det känns extra speciellt att få den uppmärksamheten på hemmaplan i Sverige, säger Linus Andersson i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.