Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Malin Gotlin/SVT

Regiontrion vill fortsätta tillsammans – trots minoritet

Uppdaterad
Publicerad

Det ser ut att bli fyra nya år för S, C och KD i regionen. Idag meddelade partierna att de kommer fortsätta styra tillsammans – trots att de saknar majoritet i regionfullmäktige.

Senaste mandatperioden har de tre partierna styrt regionen med 36 av 71 mandat och på så sätt haft en majoritet i fullmäktige. Men S och KD tappade varsitt mandat i valet och förlorade därmed sin majoritet.

Trots detta meddelade partierna på en pressträff idag att de tänker fortsätta styra regionen kommande mandatperiod.

Valet 2022 Örebro län

– Våra tre partier fortsätter leda regionen. Vi har en väntande lågkonjunktur och väldigt hög inflation, det påverkar oss mest med ökade pensionskostnader och då behövs det en ledning som är trygg, säger regionstyrelsens nuvarande ordförande Andreas Svahn (S).

När det kommer till att styra i minoritet, säger Charlotta Englund (C):

– Det är en utmaning att styra i minoritet men det finns också fördelar eftersom vi behöver samtala med övriga partier och förankra våra beslut.

KD tar över hälso- och sjukvårdsnämnden

De senaste fyra åren har ordförandeskapet i hälso- och sjukvårdsnämnden tillhört S och Karin Sundin som nu lämnat för riksdagen. Posten tas nu över av KD och det blir första gången en socialdemokrat inte är ordförande i nämnden enligt Svahn.

– Det innebär inte att det blir KD-politik utan vi har en gemensam plattform där vi är ense om politiken som ska drivas, säger Bechet Barsom

S lämnar även över ordförandeskapet i nämnden för regional tillväxt, som bland annat hanterar frågor om kollektivtrafiken. Nu blir det C och Charlotta Englund.

– Vi vill göra en grön omställning och utveckla närtrafiken och vi ska fortsätta ha tre akutsjukhus, säger Englund.

Så här fördelades mandaten i regionvalet. Foto: SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Örebro län

Mer i ämnet