Hör Kristian Hellström på miljökontoret berätta om hur kommunens inspektioner går till. Foto: Arkivbild / privat

En vecka sedan nya lagen – fem krogar har fått föreläggande efter brister

Uppdaterad
Publicerad

För en vecka sedan trädde den nya tillfälliga restauranglagen i kraft. Sedan dess har fem krogar i Örebro kommun fått föreläggande, då inspektioner visat på brister.

Lagen innebär att kommunerna ansvarar för att fatta beslut om förelägganden och förbud om det behövs för att lagen ska följas. De kan även stänga serveringställen om reglerna om smittskyddsåtgärder inte följs, vilket tidigare gjordes av smittskyddet i regionen.

Fem föreläggande på en vecka

Sedan lagändringen har Örebros miljökontor fattat beslut om fem förelägganden. Brister som upptäcktes handlade bland annat om trängsel vid borden, utom- och inomhus samt runt om i lokalen och vid kön till kassan eller baren.

Coronaviruset i Örebro län

De såg även att gäster stod upp och drack, vilket man inte får göra. Inspektörerna annmärkte också på att personalen inte agerade när detta förekom.

Hör Kristian Hellström, enhetschef på miljökontoret, berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet