Foto: Anders NordVisa alla (3)
Visa alla (3)

Regnbågsmattan – en succé

Uppdaterad
Publicerad

Den regnbågsfärgade mattan är utrullad i S:t Nicolai kyrka i Örebro. Detta för att visa att alla människor är lika välkomna i kyrkan. Nu hyllas initiativet på internet.

”Att alla är lika mycket värda och lika älskade kan sägas på många sätt – till exempel så här”, skriver Svenska kyrkan i Örebro på sin facebooksida tillsammans med en bild på den färgglada mattan.

Anders Lennartsson, församlingsherde i S:t Nicolai kyrka i Örebro, tror att regnbågsmattan har blivit en ögonöppnare för många för något som församlingen har hållit på med i många år.

– Vi har varit med i Pride sedan det startade, vi vill vara en församling som är öppen för alla människor och det är kul att det har fått genomslag, säger Anders Lennartsson.

Och reaktionerna lät inte vänta på sig. Inlägget har redan delats över 3.400 gånger och drygt 25.000 personer har gett det en gilla-markering.

Blandade reaktioner

Reaktionerna har varit mestadels positiva, enligt Lennartsson är det många som har skrivit att de nu ska gå med i Svenska kyrkan tack vare mattan. Några kommentarer har varit negativa, en del av dem har handlat om estetiken, exempelvis från brudpar som är rädda att mattan tar fokus från dem.

– Då rullar vi bara bort mattan, säger Lennartsson.

Några få kommentarer har kommit från personer med annan bibelsyn, berättar Anders Lennartsson.

– En del tycker att det är jobbigt när vi kliver fram och är så progressiva när det gäller hbtq-frågor, säger Anders Lennartsson.

De negativa kommentarerna som har dykt upp i sociala medier har Anders Lennartsson och några andra präster besvarat allt eftersom de har kommit.

Det var Johan Sobelius, diakon i församlingen som först kom med idéen om en regnbågsmatta. Han hade sett en liknande i en kyrka i Härnösand. Anders Lennartsson befarade att det skulle kosta för mycket men priset var överkomligt och nu pryder den alltså kyrkogången sedan pingsthelgen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Klicktoppen 2015 SVT Örebro

Mer i ämnet