Erik Fredholm, apotekare på Region Örebro län, berättar att nästa vecka blir en rekordvecka. Foto: Johan Nilsson/TT, Johannes Weckström/SVT

Rekord i vaccindoser i länet – nu kan 30-plussare boka

Uppdaterad
Publicerad

Nu sker en snabb ökning av vaccinationstakten i Örebro län. Under nästa vecka får regionen 23 000 doser vaccin.

– Det här blir lite av en rekordvecka, säger Erik Fredholm, ansvarig apotekare i Region Örebro län i ett pressmeddelande.

14 000 bokningsbara tider kommer att finnas för dem som ska ta sin första spruta nästa vecka. Övriga doser, av totalt 23 000, går till de länsbor som ska ta sin andra spruta.

Går längre ner i åldrarna

Nu öppnar regionen även upp bokningen för personer över 30 år.

– Det här blir lite av en rekordvecka. Sannolikt är det den vecka som vi har flest vaccindoser under hela vaccinationskampanjen så många kommer att kunna få vaccin nu, säger Erik Fredholm, ansvarig apotekare i Region Örebro län.

Hög andel har fått vaccin

Enligt regionen har man en god täckningsgrad i de tidigare åldersgrupperna vilket gjort att man nu kan gå ner i åldrarna ytterligare

Sammanlagt har 153 357 personer fått sin första dos vaccin i länet och 98 998 personer sin andra dos, vilket motsvarar 62,4 respektive 40,4 procent av befolkningen.

De här vaccineras nu

De som kan boka tid för vaccination under vecka 26 är:

  • Du som är född 1991 eller tidigare
  • Du som är 18 år eller äldre och tillhör en utpekad riskgrupp.
  • Du som är 18 år eller äldre, gravid och har passerat graviditetsvecka 12. 
  • Du som har hemtjänst eller bor med någon som har hemtjänst.
  • Du som är 18 år eller äldre och får stöd enligt LSS, har boendestöd eller personlig assistans.
  • Du som arbetar i hemsjukvård, i hemtjänst eller på särskilda boenden, som boendestödjare eller personlig assistent samt vård- och omsorgspersonal som arbetar vårdnära.

För unga med kronisk sjukdom gäller speciella rekommendationer. De som berörs får mer information via sin vårdkontakt.

Källa: Region Örebro

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.