Rekordsena men här – sångsvanar har landat i Tysslingen

Uppdaterad
Publicerad

Vid den här tiden förra året fanns över 5 000 sångsvanar vid sjön Tysslingen, vilket var nytt svenskt rekord. Först idag, den 19 mars, kom de första tre hungriga långhalsarna till samma rastställe.

Den första av årets sångsvanar som anlände till Tysslingen var, som vanligt, en spaningssvan.

– Den kom först vid 10-tiden och cirklade högt ovanför sjön innan den försvann, förklarar Lasse Borgström som är verksamhetsansvarig vid Tysslingesjön. Sen återkom tre svanar en liten stund senare.

Mat ute sedan förra veckan

Spanarna brukar dyka upp först för att kolla att allt är okej och sedan återvända till sina kamrater för att meddela om det är dags att flyga in eller inte.

– De var nog hungriga, gissar Lasse Borgström. Vi har haft mat utlagt sedan i slutet av förra veckan.

Precis som att en dörr öppnats för våren har andra arter också siktats vid fågelsjön. Tofsvipa, Sädgås och Varfågel finns på dagens lista liksom Stare och Knölsvan. Självklart hoppas man också på fler sångsvanar.

Flera människor på ingång

De tvåbenta människobesökarna blir också allt fler.

– Vi hade två fågelskådare här tidigt på morgonen som satt och väntade. Sen har det kommit några fler under dagen och klockan två kommer en turistbuss, avslutar Lasse Borgström. De hoppas nog får se många sångsvanar men det kan vi tyvärr inte bjuda på – än.

(Red. anm. Vid lunchtid var antalet sångsvanar uppe i 15 stycken.)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer