Laboratoriet på USÖ har nått maxtaket för att hinna analysera covidtester. Foto: Johan Nilsson, TT

Slut på tider för covidtestning – laboratoriet har nått maxkapacitet

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagförmiddagen gick det plötsligt inte att boka tid för covidtester vilket flera tittare larmade om till SVT Nyheter Örebro.

Enligt pressansvarig Sten Lundberg på Region Örebro län beror det på att kapaciteten på labbet som ska analysera proverna nu gått i taket.

– Man klarar inte att analysera fler prover just nu så därför kommer det inte heller ut några nya tider på någon av våra 17 provtagningsställen.

Coronaviruset i Örebro län

”Längre väntetider än vi vant oss vid”

Smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen konstaterar att man bör vara extra försiktig i den rådande situationen.

– Det innebär längre väntetider än vad vi vant oss vid den senaste tiden och därför behöver man vara extra vaksam på eventuella symtom för covid-19 och stanna hemma om man upplever några, även om möjlighet till provtagning inte finns på en gång, säger hon.

Kan finnas strötider

En lösning ska enligt Sten Lundberg vara på gång men tills arbetsbördan på USÖ:s labb blir hanterbar igen är det stopp för nya tider.

– Under tiden kan man prova att gå in för det kan finnas strötider.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet