Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Skydd eller kränkande övervakning? Meningarna om övervakningskameror i skolorna går isär. Foto: Arkivbild SVT

Rektor vill ha kameror för att stoppa skadegörelse och bränder

Uppdaterad
Publicerad

Övervakningskameror skulle kunna underlätta utredningarna av all den skadegörelse som drabbar skolorna i Örebro. Samtidigt skulle de ha en avskräckande effekt. Det menar rektorn på Engelbrektsskolan.

Kostnaderna för skadegörelse och bränder i Örebros kommunala skolor ökar nu åter kraftigt. Förra veckan berättade vi om hur elever utmanar varandra att våga tända eld i papperskorgar.

Torleif Ander, rektor vid Engelbrektsskolan i Örebro, vill ha övervakningskameror på skolan för att komma till rätta med problemen – men än så länge har han fått kalla handen från de styrande:

– Hittills har de varit försiktigt negativa, säger Torleif Ander.

Hör vilken skillnad rektorn tror kameror skulle göra i klippet ovan.

SVT rapporterade · Vad tycker du om övervakningskameror i skolan?

Pinnat inlägg

Tack för alla era inspel i den här chatten! På återhörande!

Marcus • Absolut. Fler kameror, både i skolor och på andra platser...skapar trygghet och minskar stök, våld och skadegörelse. Förstår inte det här med integritet..Sköter man sig har man ju inget att oroa sig för..Nä, mer kameror tack

Pirkko • En jättebra idé,det som finns på film säger mer än ord,har man gjort fel så finns det på film då behöver det inte bli en massa tjafs

Göran Stolt • Ett lagförslag att alla skolor måste montera upp övervakningskamror

Farmor • Upp med kameror i skolorna så kanske mobbingen också kan ta slut. Om man sköter sig i skolan så stör inte en kamera. Vissa skolelever har ju ingen respekt för nånting så lite tuffare krav behövs.

Pg almer • En utmärkt idé alla som sköter sig får en trygg skola
Håller helt med rektorn på skolan 👍😎

Bepar • Visst kan man sätta upp övervakningskameror. Det handlar ju om solidaritet mellan eleverna. Är några så osolidariska mot sina kompisar art man sabbar deras skola, tänder eld mm, finns ju ingen anledning att skydda dessa fegisar. De flesta är ju fina och reko och ska inte behöva vara oroliga för rötäggen som fördärvar.

Marie Fredriksson • Det måste få ett slut på vandalisering, mobbing och bränder på våra skolor, övervakningskameror skulle nog minska ned problemen till nära nog noll och våra skattepengar kan läggas på annat.

Rune p • Jättebra

Inger • Perfekt, har man inget att dölja betyder kameran ingenting. Vi vill väl få tag i busarna

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer