Foto: Johannes Weckström / SVT

Lärare berättar om skola i kris

Uppdaterad
Publicerad

Vialundskolan har stora problem, det vittnar personal och rektor om i en skrivelse till Kumla kommun.

Föräldrar till barn på Vialundskolan har berättat om mobbning av elever på skolan. Skolchefen har slagit ifrån sig kritiken och menat att skolan inte varit värre drabbad än andra skolor.

Men nu kan Tvärsnytt visa att även skolpersonalen slagit larm om problemen på skolan. I en skrivelse som kom till kommunen i november förra året vittnar lärare på Vialundskolan om konflikter mellan elever, en klass som är mycket stökig och svårigheter att bedriva undervisning.

Nätpedofilen

”Vi har under denna termin (höstterminen 2012, red anm.) haft flera konflikter mellan elever och flera elever känner sig otrygga på skolan eller i klassrummet”, skriver tre lärare.

Deras skrivelse stärker den bild som pappan Henrik Andersen gav när han berättade om elever som mobbats på skolan.

– Det har hänt på skolan att man rivit sönder kläder för tjejer. Det har också funnits fysisk mobbning och misshandel i vissa lägen, sa Henrik Andersen till Tvärsnytt.

Skolchefen, Mait Walderlo, höll dock inte med om kritiken.

– Jag vet inte om det har varit större problem på den här skolan än på andra skolor, sa hon.

Idag vill hon inte kommentera de nya uppgifterna utan står fast vid sitt tidigare uttalande.

Rektor skrev om stora problem

Men även skolans rektor, Leif Rönnberg, har uppmärksammat kommunen om stora problem på Vialundskolan.

I november hade han varit rektor i sex veckor på skolan. Då skrev han till kommunen: ”Under denna tid har jag upptäckt att skolan i mångt och mycket tycks vara en bortglömd och misshandlad skola.”

Bland annat berättar han om ”korridorvandrare”, elever som inte går på lektioner och som är svåra att hantera för skolpersonalen.

”Skolan ger på det hela ett intryck om att man inte brytt sig särskilt mycket från kommunens sida under många år”, skriver Leif Rönnberg vidare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nätpedofilen

Mer i ämnet