Mycket tid får läggas på att ta hand om utrustning för att vara förberedda för nästa larm. Foto: Louise Gustavsson / SVT

Brandchefens mardröm – resursbrist hotar släckningsarbetet

Uppdaterad
Publicerad

Under veckan har det brunnit i nästan alla Sveriges län. Det innebär att resurserna av både personal och material är på bristningsgränsen.

– Vi försöker samverka inom landet, men det är ansträngt för alla, säger Anders Larsson, vice brandchef på Nerikes Brandkår.

Efter helgen brinner det fortfarande på fyra platser i länet, varav en brand i Kloten i norra delen av länet fortfarande inte är under kontroll.

– Vi har kört väldigt hårt de senaste veckorna. All vår personal har varit igång och både personal och material är slutkörda just nu, säger Anders Larsson, vice brandchef på Nerikes Brandkår.

Skogsbränderna sommaren 2018

Oro för nästa larm

För att klara av läget arbetar räddningstjänsten med att lämna över efterarbetet i skogarna till markägarna. Nu arbetar man fullt med att få hem material och fordon efter branden i Finnerödja och med att laga och tvätta slangar. Allt samtidigt som oron finns för att nästa larm om skogsbrand ska komma.

– Erfarenheten när det är så här torrt är att det efter åskoväder uppstår nya bränder efter 2-3 dygn. Så vi väntar och är lite oroliga för eftermiddagen och morgondagen.

Anders Larsson slår fast att läget är väldigt ansträngt, men att det i nuläget är under kontroll.

– Just nu har vi inte personalbrist, men det är väldigt ansträngt och vi har svårt att få in personal under semesterperioder. Vi försöker gå runt på alla våra 28 brandstationer.

Försöker samverka inom landet

Och förutom personalen så är det även brist på material och framförallt slangar till bilarna.

– Vi har tagit in extra slang och resurser från MSB. Det är tre containrar med materiel som vi använt i Finnerödja som vi nu flyttar till Örebro och sedan till Kloten. Just nu räcker det vi har, men kommer det nya bränder kan det bli brist.

– Vi försöker samverka inom landet och få hit nya resurser, men både MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap, och närliggande län har det också väldigt ansträngt vad gäller material och personal. Det är jättesvårt och MSB har beställt in sex helikoptrar från Norge som ska fördelas över landet där det finns störst behov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet