Länspolitikern och riksdagsledamoten Helena Vilhelmsson (C) ifrågasätter rättssäkerheten i Zozans fall. Foto: Pressbild, TT

Riksdagsledamot kritisk till utvisningen – kallade till möte med Zozan

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagsledamot Helena Vilhelmsson (C) från länet har följt tvåbarnsmamman Zozans fall under en längre period. På torsdagsförmiddagen bjöd hon in Zozan till ett möte med flera riksdagsledamöter från länet samt representanter från justitieutskottet för att lyssna på hennes historia.

Zozan Büyük från Örebro har ett utvisningsbeslut hängande över sig och måste snart lämna landet eftersom säkerhetspolisen, Säpo hävdat att hon utgör en säkerhetsrisk. Yttrandet är hemligstämplat och inte ens Zozan själv eller hennes försvarsadvokat har fått veta vad hon anklagas för.

Efter mötet berättar Helena Vilhelmsson (C) att hon i det här fallet är kritisk till individens rättssäkerhet.

Utvisningen av Zozan

– När ska man få reda på varför man utgör ett säkerhetshot? När man blivit utvisad? Är det tanken? Det är inte rimligt, säger hon.

SVT Nyheter Örebro har kontaktat Säpo i frågan men menar att de inte kan kommentera enskilda fall.

Hör mer i inslaget ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utvisningen av Zozan

Mer i ämnet