Riksdagsledamot: Subutex ska inte stoppas

Publicerad

Riksdagsledamoten Lars-Axel Nordell (KD) från Örebro är kritisk mot dagens besked att läkemedlet Subutex stoppas, trots att han själv varit kritisk och motionerat till riksdagen om behandlingen.

– I stället för att lägga ner behandlingen med Subutex ska man endast använda det för nedtrappning, så att missbrukare kan bli drogfria. Den livslånga behandlingen är ett stort problem, men ett totalstopp skulle vara förödande för de personer som ingår i programmet, säger Lars-Axel Nordell (KD).

I sin motion kräver Lars-Axel Nordell (KD) att substitutionsprogrammen med Subutex, Metadon och Suboxone utformas så att det bara används för nedtrappning och total drogfrihet. I dag dör fler människor av Subutex och Metadon än av heroin.

– För några år sedan träffade jag en ung missbrukare i Örebro som behandlades med Subutex. Jag frågade hur länge han trodde att han skulle fortsätta att ta preparatet. Då tittade han på mig som om jag inte var riktigt klok. Han är en av dem som använder Subutex utan tanke på att sluta. Så ska inte vår missbrukarvård fungera, säger Lars-Axel Nordell (KD).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer