Matvanor, motion, rökning och alkoholvanor är bland annat sådant man kommer att diskutera i de riktades samtalen. Foto: Hasse Holmberg / TT

Så ska regionen öka folkhälsan i två av länets sämsta kommuner

Uppdaterad
Publicerad

För boende i Hällefors och Ljusnarsberg finns en hel del att göra när det gäller att ändra sina levnadsvanor för att öka hälsan. Det konstaterar region Örebro län som nu kommer att införa riktade samtal  för att hjälpa invånarna till en hälsosammare liv.

I Hällefors och Ljusnarsberg är folkhälsan sämre än i länets övriga kommuner, något som man nu vill åtgärda på region Örebro län.

– Att hälsan är sämre här är tyvärr inget nytt, konstaterar Marie-Louise Forsberg-Fransson som är projektledare. Det är bland annat sådant som har framkommit under längre tid när man tittar i olika databaser och register.

Inga pekpinnar

Genom att erbjuda hälsoundersökningar och motiverande samtal till alla som är listade på vårdcentralerna i Hällefors och Kopparberg i åldrarna 40, 50, 60 och 70 år vill man nu försöka komma åt problemen.

Samtalen ges för att ge den enskilde en bättre bild av sin hälsa och livsstil, i syfte att bland annat förebygga hjärt/kärlsjukdom och diabetes.

– Det här handlar inte om att komma med pekpinnar utan om att stötta och motivera. Samtalen har genomförts på andra platser i landet och i de uppföljningar som gjorts där är det tydligt att det ger effekt.

Kommer att utökas till förstagångsföräldrar

Under januari kommer de första att bjudas in till samtal vid sin vårdcentral. Inför samtalet får deltagarna fylla i en hälsoenkät, som sedan ligger till grund för det kommande hälsosamtalet.  

På sikt kommer även hälsosamtalen att erbjudas till förstagångsföräldrar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer