Enligt Aktionsgruppen Rädda Vättern måste miljötillsynen över försvarets verksamhet i sjön stärkas. Foto: SVT

Oexploderad ammunition vid badplats – nu krävs bättre kontroll av provskjutningarna i Vättern

Uppdaterad
Publicerad

Bättre tillsyn av försvarets verksamet – det kräver bland annat aktionsgruppen Rädda Vättern efter rapporter om att oexploderad ammunition finns på sjöbotten.

Aktionsgruppen Rädda Vättern har under lång tid protesterat mot militärens provskjutningar i Vättern. Efter att försvaret ansökt om att kraftigt utöka skjut- och flygverksamheten vid Hammarens skjutmål ute i Vättern kräver man nu bättre tillsyn.

Anledningen är bland annat en rapport från fjärde Sjöstridsflottiljen som konstaterat att det vid badplatsen Enebågen finns ammunition som riskerar att explodera. Rekommendationen i rapporten är att införa förbud mot bad, fiske och dykning. Men trots att undersökningen gjordes redan 2012 finns inget förbud.

Försvarsövningar över Vättern

– Boende i området känner inte ens till problemet, konstaterar Christer Haagman.

Ingen självständig tiillsyn

Nu kräver Rädda Vättern bättre tillsyn av försvarets verksamhet kring Vättern. Den som finns idag är alldeles för dålig menar man.

– Idag är det Försvarsinspektören för Hälsa och Miljö (FIHM) som ansvarar för det men de ingår i försvarets verksamhet, har inga egna resurser och är inte självständiga, konstaterar Christer Haagman på Aktion Rädda Vättern.

Prat kring fikabordet

För fler ska få upp ögonen för problemet passar man på att skriva ett öppet brev lagom till försvarsministern, miljöministern och försvarsinspektören i samband med att den stora konferensen Folk och Försvar startar på söndagen.

– Vi tror inte att detta kanske kommer upp som en punkt på dagordningen men däremot hoppas vi på samtal kring fikabord och i korridorer, sägre Christer Haagman.

Stöttas av tunga instanser

Och Rädda Vättern har stöd för sitt krav. Fler tunga instanser har påpekat att det är olämpligt att tillsynen inte är mer självständig. Det har bland annat kommit fram i rapporter från Försvarets Materielverk, Kammarrätten i Stockholm, Fortifikationsverket och Uppsala universitets juridiska fakultetsnämnd.

– Jag har också fått mejl från riksdagsledamöter som stöttar oss och tycker att vi ska stå på oss, konstaterar Christer Haagman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvarsövningar över Vättern

Mer i ämnet