Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Polisen varnar: risk att ungas konton utnyttjas för peningtvättsbrott Foto: Polisen/SVT

Polisen varnar: Risk att ungas konton utnyttjas för penningtvätt

Uppdaterad
Publicerad
Att många av de stora bankerna tagit bort åldersgränsen för att få ha ett bankkort är förenat med en del risker. Det menar polisen, som ser en ökning där ungdomar utnyttjas för att tvätta brottsvinster.

Penningmålvakt är en person som tvättar pengar genom att upplåta sitt konto och hjälpa till att flytta eller ta ut pengar som kommer från brottslig verksamhet.

Kan röra sig om höga belopp

Nationellt sett är detta något som ökar, det säger Leif Lexon, som är chef på bedrägeriroteln vid polisen i Örebro. Enligt honom handlar det om allt från tusen kronor till sexsiffriga belopp. När det handlar om så pass stora summor försöker polisen skyndsamt se till så att pengarna inte går vidare.

– Vi har ju möjlighet att spåra och kan följa pengarna, men så fort pengarna tas ut i form av kontanter så är nästa led svårare att spåra, säger Leif Lexon.

Det viktiga budskapet som polisen vill få fram är att man ska vara försiktig med att upplåta sitt konto för överföring av pengar. Och att man ska vara uppmärksam och medveten om att man är en del i en verksamhet där man tvättar brottsvinster. Nationellt pågår en samverkan för att få stopp på bedrägerierna.

Se över åldersgräns för bankkort

Att höja åldersgränsen för att få ett bankkort, tror Leif Lexon skulle försvåra för de som begår brotten.

– Jag tycker att man borde se över och ta sig en funderare om det inte är skäl att göra det. Det är svårt för oss kanske att säga vad bankerna ska göra, men jag tror att en högre åldersgräns skulle i vart fall försvåra till en viss del.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer