Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Nästan 30 000 människor bor inom det drabbade området” – hör Danielle Ydstål på länsstyrelsen berätta i klippet. Foto: Johannes Weckström/Sophie Olsson Rahlén /SVT

Ny riskhanteringsplan för översvämningar: Värsta scenariot – centrala Örebro under vatten

Uppdaterad
Publicerad

Örebro är utpekat som ett av 25 områden i Sverige med betydande risk för översvämningar. Nu arbetar länsstyrelsen med en plan för förebygga och minska riskerna vid höga vattenflöden.

– Samhällsviktiga funktioner måste kunna nå de behövande, säger Danielle Ydstål, vattenvårdshandläggare på länsstyrelsen.

Örebro finns med på listan efter att historiskt ha drabbats av svåra översvämningar, bland annat våren 1900. Dessutom skulle tätorten påverkas kraftigt vid det som kallas beräknat högsta flöde (BHF). Ett flöde med liten risk att inträffa, men nödvändigt att jobba utifrån. 

– Det här regleras på EU-nivå. Dessutom har Boverket riktlinjer att man ska utgå från BHF till exempel när nya bostadsområden byggs, säger Danielle Ydstål och fortsätter:

– De åtgärder vi föreslår i planen är ju bra även vid lägre flöden.

Hot- och riskkartor

Planen ska vara klar vid årsskiftet och innehåller drygt 40 åtgärder som länsstyrelsen har tagit fram med bland andra regionen, polisen, Öbo och kommunen.

I klippet berättar Danielle Ydstål om hur det högsta flödet skulle påverka Örebro och ger exempel på åtgärder för att minska riskerna.

 

Väster i Örebro översvämmades i april 1900. Här en man som tar båten till hjälp på Västra Bangatan. Foto: Sällskapet Gamla Örebro/Arkivcentrum Örebro län
Örebro i april 1900, Ekersgatan mot sydost från Tulegatan. Väster översvämmades på grund av kraftig vårflod. Foto: Sällskapet Gamla Örebro/Arkivcentrum Örebro län
Tulegatan på Väster i Örebro i april 1900. Foto: Sällskapet Gamla Örebro/Arkivcentrum Örebro län

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer