Magnus Östlund, tillförordnad anstaltschef i Kumla, välkomnar ett eventuellt rökförbud på anstalterna i Sverige. Foto: SVT / TT

Bättre hälsa och ökad säkerhet – anstaltschefen välkomnar ett totalt rökstopp

Uppdaterad
Publicerad

Ett totalstopp för rökning på Kumlaanstalten skulle inte bara innebära bättre arbetsmiljö och mindre trassel för personalen – det skulle också öka säkerheten för de intagna. Det menar anstaltschef Magnus Östlund som välkomnar förslaget.

Rökning på landets häkten och anstalter är inte bara en fråga om hälsa och arbetmiljö. Att intagna röker innebär också att en hel del av personalens tid går åt till att administrera cigaretter och att hålla koll på tändare.

Tillåtet att röka utomhus

Nu har Kriminalvården lämnat in ett förslag till regeringen om att förbjuda rökning på landets anstalter och häkten, något som välkomnas av anstaltschef Magnus Östlund i Kumla.

– Här är vi positivt inställda, säger han. Redan för några år sedan införde vi rökförbud inomhus för klienterna. Nu är det egentligen bara under en timmas utomhusvistelse som man får röka.

Svårt att kontrollera

Cigaretter och tändare förvaras åt de intagna av personalen som sen delar ut dem. Men att få tillbaka rökdonen är en annan sak.

– Vi har svårt att kontrollera om någon stoppar en halv cigarett i fickan och tar med sig in, säger Magnus Östlund. Det har hänt att man har försökt att tända cigaretter inomhus med hjälp av en brödrost och ett vägguttag vilket såklart inte är bra för brandsäkerheten.

Kan bli aktuellt med sluta-röka-kurser

Den som har ett svårt nikotinberoende får istället hålla sig till snus eller nikotintuggummin som finns att köpa i kiosken på anstalten.

– När vi begränsade rökningen till att gälla en timma om dagen utomhus hade vi också sluta-röka-kurser för klienterna. Det kan bli aktuellt igen om Kriminalvårdens förslag går igenom, avslutar Magnus Östlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.