Foto: TT/SVT

Rökfria bostäder ingen självklarhet

Publicerad

Enligt WHO:s tobakskonvention ska ingen behöva utsättas för tobaksrök ofrivilligt, något som ännu inte är en självklarhet i de flesta bostäder. En viss ökning av rökfria bostäder har skett sedan 2011, och i nuläget finns 49 stycken inom Örebro Bostäder och 21 hos Kumla Bostäder.

Astma- och allergiförbundet har inför den nationella rökfria veckan gjort en kartläggning av 23 fastighetsägare runt om i landet som visar att sammanlagt 44 av deras flerbostadshus är rökfria. Det innebär att hyresgästerna inte får röka varken inne, på balkongen eller precis utanför fastigheten. I den tidigare kartläggningen från 2011 var 33 flerbostadshus rökfria.

Örebro Bostäder har 49 stycken lägenheter runt om i Örebro. Lägenheterna som är rökfria och vissa även djur- och parfymfria finns i Markbacken, Varberga, på Hertig Karls allé och Åstadalsvägen som går mellan Universitetet och Brickeberg.

Astma- och allergiförbundet menar att det är viktigt med rökfria bostadsalternativ då barn ska ha rätt att växa upp i en rökfri miljö, då de tillhör den grupp som kan vara värst drabbad av passiv rökning.

Svårt att göra alla nöjda

I nuläget finns inga aktuella planer på fler rökfria bostäder enligt Öbo. Som fastighetsägare är de positiva och ser flera fördelar med avtal om rökfria bostäder, men samtidigt är de måna om alla sina hyresgäster, rökare som icke-rökare.

– Ett av de största bekymren är hyresgäster som störs av cigarettrök som kommer in via ventilation eller öppna fönster för att en granne röker. Samtidigt ska även rökare kunna bo hos oss, säger Per Åberg, bostadschef på Öbo.

Inte lika vanligt med rökskador

En fördel för fastighetsägare är att färre lägenheter riskerar bli rökskadade, vilket kan bli en dyr renovering som måste göras innan nästa hyresgäst flyttar in.

Hur vanligt är det att ni behöver sanera lägenheter på grund av rökning?

– Det är svårt att säga men då vi har ett lägenhetsbestånd på 23 000 lägenheter händer det då och då. Vi upptäcker omkring fyra till fem rejält rökskadade lägenheter per år.

Kostnaderna för en sådan sanering varierar, men kan sträcka sig från tiotusen kronor till hundratusentals.

Kumla finns också med i Astma- och allergiförbundets kartläggning och Kumla Bostäder har 21 rökfria lägenheter. Bostäderna som ligger på Norra Kungsvägen byggdes 2008 och fungerar bra, men inte heller Kumla Bostäder har planer på fler rökfria lägenheter ännu.

– Vi har ingen stor efterfrågan på just den här typen av lägenheter, men när det blir problem blir det verkligen problem för de som är känsliga eller allerigiska, säger Thomas Hjelmqvist som är vd för Kumla Bostäder.

WHO:s Tobakskonvention

Världshälsoorganisationen (WHO) antog 2003 världens första folkhälsokonvention – WHO:s ramkonvention om tobakskontroll.

Konventionen är ett evidensbaserat internationellt juridiskt avtal som syftar till att minska den tobaksrelaterade sjukligheten och dödligheten men också tobakens samhälls- och miljöpåverkan.

Bakgrunden till konventionen är att tobaksproblemet endast kan lösas genom en kombination av flera olika åtgärder på global till lokal nivå.

Sverige och EU är anslutna till konventionen sedan 2005.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.