Anette Moqvist följde med dottern på Rollerderby. ”Det svåraste är att hålla balansen” konstaterade hon. Foto: Thomas Wedin / SVT

Inga tjejer är för gamla för roller derby

Publicerad

Intresset för Rollerderby växer i länet. Föreningen Örebro Rollerderbys öppna träningar har lockat till sig tjejer i alla åldrar. och förhoppningen är att ännu fler ska vilja utöva sporten som enkelt kan beskrivas som rugby på rullskridskor.

Roller derby kan vid första anblicken se ut som ett rullskridskoparty från 80-talet. Men antalet skydd som utövarna har på sig skvallrar om att det handlar om en fullkontaktsport – på rullskridskor.

– Rollerderby är en lagsport som primärt spelas av kvinnor eller ickebinära, förklarar Örebro Roller Derbys tränare Cecilia Lindo. Det är tacklingar och utvisningar och jätteroligt!

Cecilia Lindo är tränare för Örebro Roller Derby. Foto: Thomas Wedin / SVT

”Svårast att våga lita på sig själv”

Nu växer sporten även i Sverige och på Örebro Roller Derby har man erbjudit prova-på-träningar för att få fler åkare. Först och främst gäller det att hålla balansen på rullskridskorna, konstaterar Anette Moqvist som följt med dottern för att prova på.

– Det är svårt men roligt, skrattar hon och tar tag i SVT:s reporter för att kunna stå still. Förutom balansen är nog det svåraste att våga och att lita på sig själv.

– De flesta har aldrig provat på något liknande tidigare och många tycker att det är svårt att våga i början, berättar Cecilia Lindo. Det är inte ofta man tacklar andra människor till exempel – men det är jättekul. Utmaningen är att våga göra något som kan se lite läskigt ut.

Ingen övre åldersgräns

Ainhoa Eriksson som testar för första gången säger att man inte heller får vara för långsam.

– Det är svårt när man står still  – det blir enklare när man rör på sig.

Ainhoa Eriksson kan tänka sig att fortsätta i Örebro Roller Derby efter att ha provat på. Foto: Thomas Wedin / SVT

Örebro Roller Derby kommer att anordna fler öppna träningar framöver. Och någon övre åldersgräns finns inte.

– Idag finns världsåkare som är i 60-årsåldern, konstaterar Cecilia Lindo. Det viktiga är att man har god grundfysik – resten lär man sig. I vår klubb spänner åldrarna från 18 till 40. Nu öppnar vi dessutom för åkare från 16 års ålder och uppåt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.