Racerföraren Ronnie Peterson Foto: TT

Ronnie Petersons liv blir dokumentär på vita duken

Uppdaterad
Publicerad

I morgon har filmen ”Superswede – en film om Ronnie Peterson” premiär på biografer runt om i landet. Men redan under tisdagskvällen har dokumentären galapremiär på filmstaden i Örebro.

– Det ska bli spännande att se filmen. Hans liv var otroligt fascinerande, säger sportjournalisten Henrik Brändh.

Sveriges främsta racerförare någonsin, Ronnie Peterson, är för många en barndomsidol. Under 70-talet var han ett av Sveriges stora exportnamn tillsammans med världsstjärnor som Abba och Björn Borg.

Men trots att F1-karriären gick spikrakt mot en världsmästartitel så blev det aldrig något VM-guld för Ronnie Peterson. I sviterna av sina skador efter en krasch i Monza i Italien 1978, avled han och lämnade efter sig en nation i sorg.

Ronnie Peterson

– Jag minns precis vad jag gjorde när jag fick beskedet. Jag hade varit ute och kickat boll på lunchrasten när läraren berättade om vad som hade hänt. Det kom som en riktig chock, och det tror jag det gjorde för många, säger Henrik Brändh som är sportjournalist på Nerikes Allehanda.

Henrik Brändh. Foto: Johan Pisoni

”Körde som ingen annan”

Peterson var som racerförare unik på många sätt berättar han.

– Han kunde köra bil som ingen annan. Med klassiskt bredställ i kurvorna bjöd han alltid på spektakulära race. Han var och är än i dag än av Sveriges största idrottsmän internationellt sätt, säger han.

”Värre än värsta såpan”

Filmen lovar att ta med publiken på en resa bakom kulisserna och en möjlighet att lära känna mannen bakom ratten på riktigt, och Henrik Brändh tror att filmen kommer bidra till att yngre generationer börjar intressera sig för vem Ronnie Peterson var. 

– Hans levnadsöde är otroligt fascinerande. Det var allt från snabba bilar, glamour och framgångar till tragik som det blev på slutet. Det är värre än den värsta såpan som gjorts, säger han.

– Jag tycker själv att det ska bli mycket spännande att få se den här filmen, säger Henrik Brändh.

Om filmen:

Superswede är en film om den svenska racinglegenden Ronnie Peterson vars liv slutade med en våldsam krasch på Monzabanan 1978.

Filmen tar tillsammans med Ronnies dotter Nina Kennedy och några av de största namnen inom racingvärlden med publiken på en resa till en epok då sporten kantades av glamour, dårskap, hjältemod, big business och krafter som under ett decennium drev fler än tolv förare i döden.

 I filmen medverkar även Niki Laura, Sir Jackie Stewart, Mario Andretti, Jody Schekter mfl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ronnie Peterson

Mer i ämnet