Femteklassaren Ronyah Sköldenström berättar om hur hon kom på idén med en namninsamling. Foto: Emilie Pless/SVT

Ronyah i Vedevåg ger sig inte utan en fajt

Uppdaterad
Publicerad

Efter skolvarslet i Vedevåg var det många upprörda känslor bland både elever och familjer. 11-åriga Ronya Sköldenström är en av de som påverkas, och hon tog saken i egna händer.

I torsdags landade ett brev i familjen Sköldenströms brevlåda i Vedevåg. Där stod att mellanstadiet på Vedevågs skola skulle flyttas till antingen Björkhagaskolan i Lindesberg eller Fröviskolan.

”Blev mycket tårar”

För familjen och 11-åriga Ronyah blev beskedet en chock.

– Jag tycker att det är fel att barnen på ett sätt får betala igen för att det  saknas pengar. Genom att vi flyttas till andra skolor och splittras från våra vänner, säger Ronyah Sköldenström.

– Det blev mycket tårar så klart, säger mamma Linda Sköldenström. Oron över att inte få vara tillsammans med klasskompisar, att lämna en skola och lärare man känner för något okänt – det var många frågor på en gång.

Men Ronyahs känsla av att vara maktlös var värst.

– Det var då jag föreslog att hon faktiskt kunde göra något, säger Linda Sköldenström. Det resulterade i att Ronyah drog igång en namninsamling.

Oklart om det påverkar

Samtidigt har familjen startat en namninsamling på webben där bybor och andra kan gå in och skriva under.

– Sist jag tittade var vi väl uppe i 250 namn.

Under tisdagskvällen var det 375 personer som skrivit under, men frågan är vilken inverkan det får. Beslutet att flytta mellanstadiet från Vedevåg backas upp av samtliga partier i barn- och utbildningsnämnden i Lindesberg.

– Men vi ger oss inte, konstaterar Linda Sköldenström. Det handlar inte bara om eleverna utan om byns framtid. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.