John Johansson (S) tillbakavisar kritiken från socialdemokraterna. Foto: Johannes Weckström / SVT

(S) tillbakavisar kritik från oppositionen: ”Desperation och dåliga opinionssiffror”

Uppdaterad
Publicerad

Liberala oppositionsrådet Karolina Wallströms kritik mot Socialdemokraterna i samband med att kommunen hävt avtalet med ett hemtjänstföretag är obefogad, osaklig och felaktig. Det menar vice ordförande i programnämnd Social välfärd.

Att socialdemokraterna skulle ligga bakom kommunens beslut att häva avtalet med ett privat hemtjänstföretag tillbakavisas bestämt av John Johansson (S), vice ordförande i programnämnd Social omsorg.

– Den kritiken är obefogad, osaklig och felaktig, säger han efter utspelet från oppositionsrådet Karolina Wallström. Vi har ett regelverk för privata företag i välfärden, ska de finnas ska de hålla sig till regelverket. Gör man inte det och det blir väsentliga avtalsbrott ska det inte finnas avtal med kommunen. 

Hemtjänsttvisten i Örebro

Ifrågasatte politisk agenda

Den 2 januari hävde kommunen de två avtal som de haft med företaget Örebro omsorg. Ett företag som tillhandahåller service- och omvårdnadstjänster för drygt 100 personer.

Händelsen fick oppositionsrådet Karolina Wallström (L) att ifrågasätta om socialdemokraterna ägnade sig åt politiska utspel för att minska valfrihet och mångfald för medborgarna.

– Börjar socialdemokraterna strypa LOV, lagen om valfrihet i Örebro? undrade hon.

Ingen blir av med hemvård

Men frågan är inte politisk över huvud taget menar John Johansson som är kritisk till Karolina Wallströms agerande.

– Det här är snarare någon sorts desperation eller att man tycker att man har för dåliga opinionssiffror och känner att man borde ta politiskt strid i frågor som inte borde finnas politik i, säger han.

Det är också viktigt att understryka att ingen kommer att bli av med sin hemvård efter beslutet att häva avtalet.

– Själva rätten till hemvård har man alltid, det man får göra är att välja en ny utförare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hemtjänsttvisten i Örebro

Mer i ämnet