Foto: TT/SVT

Socialdemokraterna vill förbjuda hundratals miljöfarliga kemikalier

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna vill förbjuda hundratals PFAS-ämnen.

Frågan drivs i EU, men redan nu är ett förslag om ett svenskt totalstopp mot vissa skumsläckare på gång.

– En del av de här farliga kemikalierna ska inte vara i vår natur och då behöver man förbjuda dem, säger Matilda Ernkrans (S), miljöpolitisk talesperson.

Redan nu finns ett förbud mot en av de runt 3.000 kemikalierna i PFAS-gruppen.

Men övriga kemikalier används inom en mängd områden. Eftersom de kan få ytor att bli fett- vatten- och smutsavvisande, finns de till exempel i vissa matförpackningar, skidvallor, rengöringsmedel och i en del smink.

Problemet är att de förstör miljön – och sprids vidare med vatten.

– Jag tycker att man måste kunna förbjuda farliga ämnen som vi vet är långlivade, inte bryts ner av naturen och som är misstänkt hormonstörande, säger Matilda Ernkrans (S).

Vill ha stopp i hela EU

Ledamöter från Sverige jobbar nu inom EU för att få till ett förbud mot runt 400 av kemikalierna.

Men redan nu är ett förslag på gång om ett svenskt förbud mot PFAS i brandskum, så kallat B-skum, som både finns i brandsläckare och används av brandkårer vid bränder i vätskor.

– Det ligger nu på regeringens bord och jag hoppas att det kan avgöras inom kort.

Måste få fram bättre kemikalier

Tidigare har ett farligare brandskum förbjudits. Det innehöll ett av ämnena i gruppen, PFOS, och har förgiftat dricksvatten i närheten av platser där det har använts. Nu förbereds omfattande sanering av bland annat brandövningsplatser vid flygfält för att hindra fortsatt spridning.

– Vi måste naturligtvis rena jordar, om det är möjligt, från de här farliga kemikalierna. Och vi måste också se till att vi ersätter de här kemikalierna med mindre farliga, säger Matilda Ernkrans (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.