Foto: Daniel Gustafsson / SVT

Så ändrar Örebro kommun i utbudet av gymnasieprogram

Uppdaterad
Publicerad

Kön till Samhällsvetenskapliga programmet ökar medan flera andra saknar sökande. Här är listan över utbildningarna som står inför förändringar hösten 2019.

Inför gymnasiestarten 2019 aviserar Örebro kommun flera förändringar i programutbudet, det meddelar kommunen i ett pressmeddelande.

  • Samhällsvetenskapliga programmet startar på Kvinnerstaskolan. Planen är att starta en profil för ”Häst och ledarskap respektive hund och ledarskap”.
  • Textil och design på Hantverksprogrammet, Virginska gymnasiet, riskerar att försvinna. Kravet för att utbildningen ska starta är att minst 12 sökande har programmet som sitt förstahandsval. Idag studerar sammanlagt 14 personer i årskurs 1-4.
  • Samma gäller Skog på Naturbruksprogrammet på Kvinnerstagymnasiet där minsta antalet förstahandssökande måste vara 8 för att utbildningen ska starta.
  • Profilen Natursprint på Naturvetenskapliga programmet, Rudbecksgymnasiet, läggs ner på grund av minskat elevantal. Mönstret har varit att elever väljer att hoppa av inriktningen inför årskurs 3.
  • Inriktningen florist på Hantverksprogrammet, Virginska skolan, läggs ner på grund av minskat elevantal. Utbildningen har varit pausad de senaste två åren och det finns ingen kö till den.
  • Elever som redan studerar på någon av inriktningarna som hotas av nedläggning eller ska läggas ner påverkas inte av besluten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.