Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oscar Söderberg, vd på familjeföretaget LG Söderberg Fastigheter i Örebro ser extra tydligt att de valde rätt väg för uppvärmningen. Häng med in på bygget i videoklippet. Foto: SVT

Så blev planerade fastighetssatsningen en lyckträff

Uppdaterad
Publicerad

För tre år sedan planerade LG Söderberg Fastigheter i Örebro för tre hyreshus i västra delen av staden. Då fanns klimat- och miljötänk med i projekteringen. Nu är de glada att de valde den vägen med anledning av den ekonomiska oron och prisutvecklingen på energimarknaden.

Två nya av tre planerade hus är snart klara. I ett har hyresgäster redan flyttat in, och det andra blir klart under hösten. I en senare etapp ska även den gamla skofabriken, som även gett namn till området, förvandlas till hyresrätter. Totalt 186 lägenheter kommer det att finnas när bygget är klart.

– Vår tanke är att vi ska förvalta och äga över lång tid. Då kan vi ta tyngre investeringar nu mot att vi får bättre energiprestanda i framtiden, säger fastighetsägaren Oscar Söderberg.

Bergvärme istället för fjärrvärme

Redan i planeringsstadiet fanns klimat- och miljötänket med. Husen värms inte med fjärrvärme, vilket är vanligast när det kommer till flerbostadshus i svenska städer. Istället används bergvärme i kombination med ackumulatortankar, lågtemperatursgolvvärme och solceller.

Projektet är budgeterat till 300 miljoner kronor. Trots ekonomiskt oroliga tider med ökande kostnader på energi- och byggmaterial är de nöjda med investeringen.

– Vi vill dra vårt strå till stacken och som långsiktig ägare ger det här fördelar ekonomiskt, säger Oscar Söderberg.

Häng med på ett besök i värmecentralen i videoklippet.

Så värmdes flerfamiljshus i Sverige 2021

Uppvärmingssätt      Andel               Area, miljoner m2

Fjärrvärme                      76%              168,2

Fjärrvärme i komb.        14%                31,8

Berg/jord/sjö                   2%                   4,7

Berg/jord/sjö i komb.     5%                10,3

Gas                                 0,5%                    1,0

Enbart el                       1,6%                   3,5

Övrigt                            0,9%                  2,1

(Inkluderar lägenheter, lokalytor och varmgarage.)

Källa: Energimyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.