Covidsamorndare Cecilia Wärn pekar på utmaningar kring vaccineringen av intagna. Foto: SVT

Så går vaccineringen av intagna: ”Stenhårt jobb för att öka viljan”

Uppdaterad
Publicerad

Nu är vaccinationen igång på landets häkten och anstalter. Och viljan att vaccinera sig skiljer sig åt mycket bland landets häkten och anstalter. I Örebro län, med landets största anstalt i Kumla, arbetas det hårt för att få fler att vaccinera sig.

På Kumlaanstalten är vaccinationerna redan igång liksom på de flesta andra håll i landet.  I Örebro län har intagna som bedöms löpa större risk att bli allvarligt sjuka av covid-19 redan blivit fullvaccinerade. Och sedan förra veckan erbjuds övriga vaccin.

– Sjukvårdsregionen har bestäms att vi ska vaccinera alla samtidigt här i Örebro län, säger Cecilia Wärn, covidsamordnare för kriminalvården region mitt.

Coronaviruset i Örebro län

Så kan en smittspridning slå mot anstalten

Kriminella beskrivs av sjukvården som en utsatt grupp där man misstänker att många inte skulle vaccinera sig på ”utsidan”.

– Därför är det viktigt att vi tar vårt samhällsansvar för att få stopp på pandemin, säger Cecilia Wärn.

”Vore förödande”

En smittspridning skulle dessutom kunna bli väldigt kostsam.

– En stor smittspridning med allvarlig sjukdom innanför murarna vore förödande. Det skulle kosta mycket resurser för anstalten utifrån det samhällsskydd som finns. Massa personal skulle i så fall följa med till sjukhus. Utifrån det skulle det bli förödande och kostsamt, säger Cecilia Wärn.

Hur går vaccinationsarbetet? Hör mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet