Murad Artin flydde till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Han flydde från Irak via Turkiet och Polen och kom sedan till slut till Sverige. En resa som oppositionsrådet Murad Artin gjorde för ungefär 30 år sedan i jakten på frihet. Idag är han en av ett 90-tal politiker i Örebro kommun som är utrikesfödda.

– Jag är född i Irak med armeniskt ursprung, berättar vänsterpartisten Murad Artin (V), numera oppositionsråd i Örebro kommun.

– Jag bodde i Irak till och med år 1980 men jag flydde därifrån som en 20-årig kille på grund av mina politiska aktiviteter.

Jakten på friheten

Han berättar om de bilder som har fastnat i huvudet från hans resa till Sverige. Hur han lämnade Irak, reste via Polen och hur han kom till Sverige.

– Allting finns i mitt minne, speciellt när jag tog mig över bron mellan Irak och Turkiet. Då såg jag mig om mot den irakiska gränsen. Jag var väldigt arg på Irak och dess säkerhetstjänst eftersom de torterade mig jag sa till mig själv: ”Jag kommer aldrig tillbaka”. Och jag har inte gjort det, säger Murad.

Lång väg från fängelset till Sverige

Det är stora skillnader på att vara politiker här i Sverige och att var politiker i Irak. Murad var fängslad och torterad två gånger i Irak på grund av sina politiska åsikter, någonting som inte kan hända honom i Sverige.

– Jag törstade efter att jobba politiskt fritt och inte underjordiskt, säger oppositionsrådet i Örebro kommun.

Ett annat perspektiv – Invandrare i politiken

Den här veckan gör SVT:s serie inslag under vinjetten ”Ett annat perspektiv”.

Serien bygger på intervjuer med politiker från länet som är födda utomlands och hur deras bakgrund har påverkat dem.

Andel förtroendevalda i länet med utländsk bakgrund:

Lekeberg 4%

Laxå 12%

Hallsberg 7%

Degerfors 10%

Hällefors 12%

Ljusnarsberg 10%

Örebro 16%

Kumla 9%

Askersund 4%

Karlskoga 10%

Nora 5%

Lindesberg 11%

Källa: Statistiska centralbyrån, SCB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.