Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lars Hilmersson, verksamhetschef bibliotek på Örebro kommun, berättar i videoklippet hur verksamheten påverkats av coronapandemin. Foto: Johannes Weckström /SVT

Så har bibliotekets verksamhet påverkats av corona

Uppdaterad
Publicerad

På stadsbiblioteket i Örebro har besökarantalet ökat igen till samma nivå som innan pandemin utbröt. Men vilka det är som besöker platsen fysiskt har ändrat karaktär. Liksom vad som lånas ut.

– Vi ser en ökning av e-böcker, säger Lars Hilmersson, verksamhetsledare bibliotek på Örebro kommun.

På stadsbiblioteket i Örebro har studenter och unga personer blivit en vanligare syn under coronapandemin. Däremot har de äldre av förklarliga skäl valt att hålla sig borta i större utsträckning.

Samtidigt har verksamheten fokuserat på att fortfarande nå ut. Ett exempel är att sända författarbesöken digitalt.

– Digitaliseringstrenden är ju väldigt stark och den har påskyndat utvecklingen. Vi har fått utveckla de digitala tjänsterna och tillgängliggöra biblioteket bättre digitalt, säger Lars Hilmersson.

Hur tror du det kommer se ut efter pandemin?

–  Jag tror vi kommer använda de här sätten för att nå ut till alla på ett ännu bättre sätt. Kan vi använda både det digitala mötet och det fysiska mötet så att var och en kan använda biblioteket på det sätt som passar just den personen så vore det fantastiskt. Då blir biblioteket en viktig mötesplats för alla människor. Inte bara för de som råkar ha vägarna förbi, säger Lars Hilmersson.

Hör mer i videoklippet vilken typ av litteratur som lockar. Och varför digitaliseringen inte enbart är av godo för alla medborgare och utmaningen det medför för bibliotekets egna verksamhet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet