Sprututbyten möjliggör för missbrukande att använda rena sprutor och minskar risken för spridning av till exempel hepatit och hiv. Foto: TT

Så här tycker partierna om sprutbyte

Uppdaterad
Publicerad

De flesta partier vill se sprututbytesverksamheter på fler ställen i landet och det var bara Moderaterna som röstade nej till att det kommunala vetot skulle tas bort. SVT Nyheter frågade partierna hur de ställer sig i frågan.

SVT Nyheter ställde följande fråga till riksdagspartierna:

Är partiet för sprututbytesprogram och anser att det bör finns på fler ställen än idag?

Missbruksvården i Sverige

Moderaterna

– Eftersom missbruksvården är ett gemensamt ansvar för kommun och landsting/region så anser vi att tillstånd att bedriva sprututbytesverksamhet ska ges först sedan landsting/region och kommun är överens om att starta sådan verksamhet. Därtill är det viktigt att samtliga delar av sprututbytesverksamheter utvärderas kontinuerligt. Vi vill värna den samlade missbruksvården och anser att den ska utgå från dokumenterad kunskap, beprövad erfarenhet och den enskildes behov, skriver Cecilia Widegren, socialpolitisk talesperson för Moderaterna.

Centerpartiet

 – Ja. Centerpartiet har länge varit pådrivande för att öka antalet sprututbytesprogram i landet. Sprututbytesprogram är en viktig smittskyddsåtgärd och såväl WHO som FN:s hiv-program UNAIDS, Internationella Röda Korset och Världsbanken rekommenderar sprututbytesprogram som en effektiv metod för att minska smittspridningen av HIV och Hepatit C. Centerpartiet anser att sprututbytesprogram, i likhet med all annan hälso- och sjukvårdsverksamhet, bör finnas överallt i landet där det finns behov, skriver Julie Tran, pressekreterare på Centerpartiets riksdagskansli.

Liberalerna

– Ja. Möjlighet att byta sprutor är viktigt för att motverka spridningen av bland annat HIV och hepatit. Sprututbytesprogram kan också, även om det inte är huvudsyftet, vara förtroendeskapande och skapa kontakter som kan underlätta för människor att söka vård också mot själva missbruket, skriver Malin Strid, utredare på Liberalernas riksdagskansli.

Sverigedemokraterna

– För oss handlar den nu aktuella frågan om vem som är mest lämpad att besluta i denna fråga, inte om huruvida vi som parti är för eller emot sprututbytesverksamhet. Vi anser att det är upp till varje landsting att själva bestämma och avgöra det regionala behovet av sprututbytesverksamhet, skriver Christina Östberg, riksdagsledamot Sverigedemokraterna.

Miljöpartiet

– Ja, vi anser att alla missbrukare i Sverige bör ha tillgång till sprututbytesprogram, skriver Anna-Klara Müntzing, socialpolitisk sekreterare Miljöpartiet.

Kristdemokraterna

 – Ja, Kristdemokraterna är för en utbyggnad av sprututbytesprogrammet då det har dokumenterad effekt på riskbeteenden, dvs att de som söker sig till sprututbytet i mindre utsträckning delar använda verktyg med varandra. Detta är viktigt inte minst eftersom nysmitta av till exempel Hepatit C vanligtvis sker inom ett par år efter injiceringsdebut. Sprututbytet förbättrar också förutsättningarna för beroendevården att nå ut med hjälpinsatser till individer som annars inte skulle uppsöka vården, skriver Pia Steensland, handläggare på Kristdemokraternas parti- och riksdagskansli.

Socialdemokraterna

 – Ja, sprututbytesverksamheter är en viktig smittskyddsåtgärd och rekommenderas av bland annat Folkhälsomyndigheten och en rad internationella organisationer. Det är också en viktig verksamhet ur andra aspekter eftersom den innehåller bland annat hälsorådgivning, information och erbjudanden om samtalskontakt. Om tillgängligheten till sprututbyten kan öka möjliggör vi för människor med missbruk, som vill ha hjälp men tidigare har haft svårt att få kontakt med rätt samhällsinstanser, att faktiskt kunna få den hjälp de många gånger vill ha, skriver Signhild Petrén, pressekreterare Socialdemokraterna.

Vänsterpartiet

– Ja. Även utsatta människor har rätt till sjukvård  det handlar om allas rätt till en jämlik hälsa. Sprututbyte är ett självklart verktyg för att minska smittspridning (hiv, hepatit) men är också en hälsopolitisk åtgärd för att erbjuda alla övriga medicinska, sociala med flera insatser som människor med missbruk kan ha behov av. Till verksamheten bör kompletterande vård knytas såsom kuratorsstöd, socialpsykologisk kompetens, gynekologi och ett väl utvecklat samarbete med socialtjänst och beroendevård, skriver Jenny Johansson, politisk sekreterare Vänsterpartiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Missbruksvården i Sverige

Mer i ämnet