Inom kommunens äldrevård fokuserar man på extra vätska och att hålla det svalt, berättar förvaltningschefen Annika Roman.

Så jobbar kommunen med de äldre i värmen

Publicerad

SMHI har utfärdat en klass 2-varning för höga temperaturer i bland annat Örebro län. Extrem hetta innebär en ökad påfrestning på kroppen, vilket kan ge problem för framförallt riskgrupper. Inom kommunens äldrevård fokuserar man på extra vätska och att hålla det svalt.

Att få i sig tillräckligt med vätska är en av de viktigaste åtgärderna och ingår i den information som personal inom Örebro kommuns vård- och omsorgsboende och hemvård fått utskickat två gånger under värmeböljorna som varit i sommar.

– Vi kommer även gå ut med ett mejl i eftermiddag för att hålla det här levande. Man diskuterar även det här i personalgrupper, hur vi ska göra och underlätta så det blir den bästa situationen för våra medborgare, säger Annika Roman, som är förvaltningschef över vård och omsorg i Örebro kommun.

Ingen sjuk av vätskebrist

Att se till att de som bor på kommunens boenden eller får vård i hemmet dricker ordentligt, att man har det så svalt som möjligt och att man har fläktar där det går, är åtgärder man jobbar med extra mycket i värmen. Än så länge har det inte varit några avvikelser rapporterade om att någon råkat illa ut på grund av torkan, enligt Annika.

– Det kan bli ett stort problem, men än så länge har det gått bra. Det är ingen som blivit sjuk på grund av vätskesbrist.

Färre promenader och mindre utevistelse är också effekter av värmen.

– Det blir inte hållbart vare sig för de äldre eller de som går ut med de äldre. Det blir i sådana fall när det är lite svalare ute, på kvällarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.