Gunlög Rasmussen är smittskyddsläkare i Region Örebro län. Foto: SVT/Mikael Fritzon/TT

Smittskyddsläkaren: ”Vi kommer snart vara i samma situation som andra större regioner”

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen höll Region Örebro län presskonferens om hur corona-smittan påverkar regionens olika verksamheter.

– Vi har också en samhällsspridning nu, säger Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare i Region Örebro län.

Totalt finns nu 57 bekräftade fall av coronaviruset i länet, enligt Region Örebro län, varav nio vårdas på sjukhus. Två av de smittade personerna vårdas på USÖ:s intensivvårdsavdelning. Ytterligare en person får intensivvård, men är från ett annat län.

– Vi kan se att de fall som kommer nu inte bara har relation till att man har varit ute och rest, eller att man träffat någon annan i närkontakt, utan att vi också har en samhällsspridning nu, säger Gunlög Rasmussen.

Coronaviruset i Örebro län

– Det viktiga är att vi gör så mycket vi kan för att bromsa smittspridningstakten. Det handlar om att vara hemma när man är sjuk, även om det är milda symptom. Vi ska skydda våra äldre och inte besöka dem i onödan utan istället ringa och hjälpa dem på annat sätt. Vi ska undvika större sammankomster och jobba hemifrån på distans om vi har möjlighet till det, säger Rasmussen.

I klippet ovan kan du höra mer om hur länets smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen ser på situationen i länet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet