För tredje mandatperioden i rad står det nu klart att Kumla styrs i koalition mellan S och M. Foto: SVT

Så kommer Kumla att styras kommande mandatperiod

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen meddelade Socialdemokraterna och Moderaterna i Kumla att de fortsätter samarbeta de kommande fyra åren i styret av kommunen.

Partierna, som efter valet tillsammans har 24 av 45 mandat i fullmäktige kommer därmed att styra kommunen för tredje gången i rad tillsammans.

– Det har vi grundat framförallt i hur valet gick. Socialdemokraterna har ju sin postition och vi gick fram ett mandat. Det ser vi som ett kvitto på från väljarna att det vi gjort är bra. Kumla har gått bra de här åren med en stabil ekonomi och goda skolresultat. I en framtid med det läge som ser ut som det gör med inflation och annat så menar vi att det kan vara bra med en stabil trygg och smidig ledning, säger Karin Johnson, gruppledare för Moderaterna i Kumla.

Valet 2022 Örebro län

Förhandlingar pågår

Nu väntar fortsatta förhandlingar om de olika politiska posterna i kommunen. Frågan om det blir en växlande ordföranderoll i kommunstyrelsen är inte klar.

– Vi håller fortfarande på att förhandla, så det kan jag inte uttala mig om. 

– Det kommer bli ett jättebra samarbete framöver. Vi känner varandra och har en jättebra personkemi och vill ganska mycket samma saker, säger Johnson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Örebro län

Mer i ämnet