Postcovid kallades tidigare långtidscovid och finns i flera olika varianter. Foto: TT

Så många i länet har fått diagnosen postcovid

Uppdaterad
Publicerad

Postcovid, tidigare långtidscovid, är diagnosen för de personer som inte blir av med symptomen trots att insjuknandet skett långt tillbaka. Sammanlagt handlar det om 25 000 personer i landet.

I oktober infördes diagnosen ”postcovid” för patienter som fortfarande lång tid efter insjuknandet lider av symptomen från covid-19.

I Örebro län har hittills 503 personer fått diagnosen enligt en kartläggning som SVT har gjort. De vanligaste symptomen är hjärntrötthet och kognitiv nedsättning följt av smärta och nedsatt lungfunktion.

Idag får de flesta av dessa personer hjälp från primärvården men till hösten kommer USÖ att öppna upp en mottagning för patienter som behöver specialistvård.

Samtidigt ifrågasätts diagnosen av läkare som menar att den kan konstateras allt för lättvindigt.

- Det finns en risk att man missar något annat som orsakar de här symptomen. Jag tror att man ska vara försiktig med att ställa diagnosen postcovid innan vi vet mer om den, säger Charlotte Thålin, forskare och specialistläkare vid Danderyds sjukhus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet