Foto: TT/SVT

Så många nyanlända kommer till din kommun 2017

Uppdaterad
Publicerad

Sammanlagt kommer Örebro län ta emot 763 flyktingar nästa år. I dag fattade landshövding Maria Larsson beslut om hur de nyanlända ska fördelas kommunerna emellan.

Örebro kommun toppar överlägset med nästan 65 procent av det samlade antalet nyanlända. Där kommer man ta emot 492 personer. På andra plats kommer Kumla med 85.

Tre kommuner i länet kommer inte ta emot en enda nyanlända nästa år. Dessa är Hällefors, Lindesberg och Ljusnarsberg.

Kommuner skyldiga att ta emot nyanlända

Beslutet fattades utifrån den nya bosättningslag som trädde i kraft den första mars i år. Dess syfte är att underlätta nyanländas etablering på arbetsmarknaden och i samhällslivet. Det ska också skapa ett gemensamt ansvar och ett jämnare mottagande nationellt.

Enligt lagen är kommunerna skyldiga att efter anvisning ta emot nyanlända för bosättning i kommunen.

Flera faktorer avgör antal

Hur många nyanlända varje kommun ska ta emot beror på kommunens storlek, arbetsmarknadsläge, det sammantagna mottagandet av nyanlända och ensamkommande barn samt hur många asylsökande som redan vistas i kommunen.

Regeringen beslutar om länstal och länsstyrelserna om fördelningen på kommunal nivå.

Ökning med 311 nyanlända

Nästa år är alltså länstalet i Örebro 763 anvisningsbara platser, vilket är en ökning från 2016 då siffran låg på 452.

– Historiskt sett har vi varit bra på att ta emot nyanlända i Örebro län och i de samtal jag haft med berörda kommuner så har vi fokuserat på hur vi ska lösa den här utmaningen. Det har varit ett arbete som förts i positiv anda och jag känner mig trygg med att vi ska klara detta, trots att antalet anvisningsbara platser ökat sedan förra året, säger landshövding Maria Larsson i ett pressmeddelande.

Så många nyanlända tar kommunerna emot 2017

Askersund: 15

Degerfors: 15

Hallsberg: 45

Hällefors: 0

Karlskoga: 42

Kumla: 85

Laxå: 10

Lekeberg: 34

Lindesberg: 0

Ljusnarsberg: 0

Nora: 25

Örebro: 492

Totalt: 793

Källa: Länsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.