Från allsång som inkluderar alla till musiken som får oss att shoppa. Studenterna på den nya utbildningen ska både få fördjupa sig och granska i musikens beståndsdelar. Foto: Janerik Henriksson / TT

Så påverkar musiken samhället – ny utbildning startar i höst

Publicerad

Till hösten startar Musikhögskolan i Örebro ett nytt program med fokus på musik och påverkan i samhället. Genom att analysera musik går det att öka förståelsen för hur världen ser ut, menar en av initiativtagarna.

Vi möts av musik överallt: i hissen, affären, träningspasset. Dessutom är det många av oss som har musik i hörlurar i öronen mest hela tiden tack vare mobilappar.

Analysera och granska

Men vad betyder musiken och hur påverkar den idéer om genus och sexualitet, klass och nationalitet?

Det är några av frågorna som studenter på Musikhögskolan i Örebro ska kunna fördjupa sig i på det nya kandidatprogrammet ”Musik, kultur och medier”.

– Genom att analysera och kritiskt granska musik ökar vår förståelse för hur världen ser ut, säger Ulrik Volgsten, professor i musikvetenskap på Musikhögskolan i ett pressmeddelande.

Kan påverka många idéer

Exemplen är många: Allsången vill skapa samhörighet, under träningspasset hjälper musiken deltagarna att höja och sänka pulsen och i klädbutiken finns musiken för att få kunden att stanna kvar och shoppa.

Programmet är tvärvetenskapligt och ska ge ett mångfacetterat perspektiv i utforskandet av musiken. En viktig fråga är till exempel hur musik kan påverka idéer om genus och sexualitet, klass och nationalitet.

Inga krav på musicerande

Studenterna läser bland annat historia, sociologi och medievetenskap. Däremot behöver inte den som söker till utbildningen vara musiker.

– Det är ingen som förväntar sig att en litteraturvetare ska ha skrivit en bok. Men man ska vara intresserad av att reflektera, analysera och tänka kritiskt, säger Ulrik Volgsten.

Efter examen kommer studenterna kunna arbeta inom kommersiell och offentlig kultursektor, som produktionsledare, kulturskribent eller med strategi och kommunikation inom exempelvis studieförbund, förvaltning och produktionsbolag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.