Foto: TT

Så röstade Örebro län i EU-valet

Uppdaterad
Publicerad

Högst andel röster fick Socialdemokraterna, 28,6 procent, av invånarna i Örebro län. Ökade mest gjorde Sverigedemokraterna. Det visar preliminära resultatet efter söndagens val till Europaparlamentet.

185 av 198 valdistrikt i Örebro län är räknade. Enligt det preliminära valresultatet är Sverigedemokraterna det parti som ökar mest i Örebro län. Partiet ökar med 6,1 procentenheter till 16,1 procent.

I samtliga kommuner i länet ökar Sverigedemokraterna, förutom i Örebro kommun, där Centerpartiet ökar något mer. Störst ökning är det i Laxå och Ljusnarsbergs kommun, där partiet går fram 11,6 respektive 11,4 procentenheter.

Socialdemokraterna störst

Socialdemokraterna är fortsatt det parti som fått högst andel röster, 28,6 procent, även om det backar något. Partiet är störst i tio av länets tolv kommuner.

Liberalerna, som backar i samtliga kommuner i landet, är det parti som tappar mest i länet, 4,5 procentenheter jämfört med förra valet.

Enligt det preliminära valdeltagandet röstade lite mer än hälften av invånarna i Örebro län, 52,1 procent.

Högst var valdeltagande i Örebro kommun, lägst i Hällefors.

Här kan du se hur folket röstade där du bor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.