Centerpartiet: Förutsättningarna har ändrats
Jimmy Nordengren (C) är fortfarande förvånad över de nya resultaten:
– Att det nu visar sig att fler namnunderskrifter är godkända ändrar ju förutsättningarna lite. Som politiker har vi inte blandat oss ett dugg i det arbetet utan har helt förlitat oss på förvaltningen som man ska. Att det nu kommer nya besked gör att vi måste sätta oss ner och fundera på hur vi ska gå vidare och det gör vi på måndag.
Kristdemokraterna: Frågan om folkomröstning inte avgjord
Marlene Jörhag (KD) beklagar att frågan om BRT blivit infekterad:
– Från politiskt håll kan jag säga att frågan om folkmröstning inte är avgjord. Vi är måna om att allt ska gå rätt till och saknas det ett 20-tal röster så är det ju ändå väldigt nära det som krävs. Vi kommer att diskutera det här på måndag men just nu kan jag inte säga mer än att det är jätteproblematiskt att det blivit en massa olika besked i den här frågan. Vi kommer också att behöva se över rutinerna kring hur vi behandlar folkinitiativ.
Liberalerna: Örebroarna måste få tycka till
Karolina Wallström (L) säger till SVT att Örebroarnas röster är värda att höra i frågan om BRT:
– Örebroarna ska få tycka till om en sån här stor investering som inte är avklarad ännu. Här har ju de styrande en möjlighet att ”hellre fria än fälla” när det bara saknas ett 20-tal röster, då kan man ju säga att det i princip är tillräckligt många.
Hon hade också hellre sett att frågan handlat om demokratiska principer än om siffror:
– Man hade kunnat tänka sig en utredning från universitetet om hur vi ska se på kommunallagen och dess intensioner när det gäller folkets röst.
Miljöpartiet: Inga besked i nuläget
Gruppledare Maria Sääf (MP) har inga besked till SVT på lördagen
– Vi har avvaktat räkningen och kommer att prata vidare om hur vi ställer oss till en folkomröstning på måndag, säger hon.
Moderaterna: Pausa BRT
Anders Åhrlin (M) konstaterar i ett pressmeddelande:
”Jag har nog aldrig skådat en sådan arrogans som Socialdemokraterna visat upp vid hanteringen av detta. Jag hade åtminstone förväntat mig att Kommunstyrelsens ordförande John Johansson garanterat ordning och reda i en demokratisk process.
Jag tycker att vi fortsatt ska pausa BRT så vi kan samlas kring en strukturerad utbyggnad av kollektivtrafiken i hela Örebro kommun, fortsätter Anders Åhrlin. Det är viktigt att trafiken blir smidig för alla i en växande stad.”
Socialdemokraterna: Förstår att det finns de som är kritiska
John Johansson (S) konstaterar att han helst hade sett att variationerna mellan omräkningarna inte varit så stor:
– Jag tycker att det är olyckligt att siffrorna varierar så mycket. Jag förstår att det finns de som är kritiska. Men vi ville ha en second opinion för att få en så korrekt siffra som möjligt. Nu ska förvaltningen analysera siffrorna och återkomma men jag tycker att det är viktigt att hålla på de gränser och regler som finns. Men vi behöver fundera på det här ordentligt eftersom vi är så nära i antalet underskrifter.
Sverigedemokraterna: Beredda att överklaga
Helena Ståhl (SD) skriver i ett pressmeddelande bland annat att partiet inte kommer att ge sig förrän frågan prövats i sista instans:
”Eftersom underlaget påstår att det inte finns tillräckligt med godkända underskrifter, blir det nu en renodlad politisk fråga där vi måste ha en majoritet bakom oss för att få till denna folkomröstning. Trots att vi enligt underlaget ligger under gränsen, är vi ändå så pass på marginalen att det även för de styrande borde anses oförsvarligt att neka detta folkinitiativ.”
Går inte folkinitiativet igenom i kommunfullmäktige är nästa steg enligt Helena Ståhl (SD) att överklaga beslutet till Förvaltningsrätten.
Vänsterpartiet: Avvaktar med besked
Martha Wicklund (V) har i nuläget inga besked att ge:
– Vi fick rapporten sent på fredagkvällen och jag har inte hunnit analysera den ordentlig. På måndag blir det en genomgång och därefter kommer jag att veta mer.
Örebropartiet: Underlaget för en folkomröstning finns
Markus Allard (ÖP) säger till SVT att partiet är berett att driva frågan vidare – om det behövs:
– Jag har sagt från början att något är konstigt med det här, säger Markus Allard (ÖP) och jag har hittills fått rätt i takt med att namnunderskrifterna granskats flera gånger. För varje gång har fler blivit godkända. Jag menar fortfarande att vi har underlag för en folkomröstning och om det behövs kommer vi att överklaga till högsta instans.