Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Markus Behr, enhetschef på miljökontoret i Örebro, om trivseleldning hemma och vad man ska tänka på. Foto: TT

Så ser rekommendationerna ut vid trivseleldning

Uppdaterad
Publicerad

När elpriserna stiger väljer många att använda sina eldstäder. Det finns rekommendationer att följa i tätbebyggt område när det kommer till trivseleldning hemma. Här förklarar enhetschefen på miljökontoret i Örebro vad som gäller för dig.

Telefonerna går varmt hos sotare i landet just nu, det rapporterade SVT Nyheter Örebro tidigare i veckan. Och för den som nu väljer att använda sin eldstad, finns det rekommendationer att följa. För, när det eldas i eldstäder som inte är avsedda att elda med hela dagarna kan det bli problem.

– Det är ganska avgörande hur man eldar. Vad man har för ved, om det är rätt fuktkvot och vad det är för väder kan göra att röken tenderar att inte stiga utan stanna kvar, då kan det bli problem för grannar, säger Markus Behr, enhetschef på miljökontoret på Örebro kommun.

Prischocken i Örebro län

Örebro kommun har infört rekommendationer, men det finns olika förhållningssätt i kommuner i landet.

– Det finns kommuner där det är skarpare reglerat i de lokala hälsoskyddsföreskrifterna.

I klippet hör du mer om trivseleldning hemma och vad man ska tänka på.

Småskalig vedeldning, kommunens rekommendation

Eldning i exempelvis kakelugn eller kamin som inte är den huvudsakliga uppvärmningskällan för bostaden, bör göras i mycket begränsad omfattning i tätbebyggda områden så att inte grannar blir störda.

Småskalig vedeldning bör inte överstiga mer än två tillfällen per vecka och högst fyra timmar per tillfälle enligt praxis.

Om du störs av en grannes vedeldning bör du i första hand prata med grannen. Om det inte hjälper kan du kontakta Miljökontoret.

Källa: Örebro kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Prischocken i Örebro län

Mer i ämnet