Så ser smittspridningen av coronaviruset ut i Hallsbergs kommuns skolor

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen av coronaviruset fortsätter att öka i Sverige, även i Örebro län. När SVT kontaktar länets kommuner angående smittspridning på grundskolor bekräftar en majoritet av kommunerna att det finns smittspridning, både bland lärare och elever. Här nedan ser du hur Hallbergs kommun svarat.

Svar från 11 november

Hur ser smittspridningen av coronaviruset ut på kommunens skolor?

Just nu har vi personal som är på väg tillbaka på två enheter från konstaterad covid. Vi har en ökad korttidsfrånvaro på samtliga enheter av varierad anledning, men ofta kopplad till symptom, familjekarantän och som väntar på testtid/resultat. Vi har haft en  begränsad spridning bland elever men inte aktivt just nu.

Hur arbetar kommunen med att stoppa/minska spridningen av coronaviruset på skolor?

Förlängt skollunchen så att vi äter under längre tid, glesat ut/tagit bort bord. Fysiska möten med vårdnadshavare eller andra externa deltagare ska undvikas, så långt det är möjligt. Undantag gäller för VFU/APL-studenter.

Yrkesgrupper som rör sig mellan olika verksamheter i stor omfattning bör se över och begränsa fysiska besök i samråd med närmsta chef. Nödvändiga möten för att slutföra utredningar eller remisser ska genomföras. Mindre möten med kollegor och andra ska genomföras med coronasäkert avstånd.

Undervisningen Idrott och hälsa anpassas utifrån de allmänna råden. 

Vi blandar inte personal/elever från olika skolor. Vi tar inte emot studiebesök eller reser på konferenser eller liknande.

Har någon av kommunens skolor stängt eller övergått till digital undervisning?

Ingen enhet har stängt.

Vilka situationer skulle föranleda att en skola stängs eller att studier blir digitala?

Grundinställningen är att vi inte stänger skolor, men vi kan tvingas att göra förändringar. Utifrån den planering vi har kommer eventuella förändringar ske från högstadiet och nedåt för att minimera påverkan på de elever som har större omsorgsbehov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.