Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tilia, Ingrid, Elvira och Ellen spelar i föreningen ÖSK Ungdom, F09. De har inte märkt av pandemin så mycket i sitt idrottsutövande. I helgen spelar de cup i Örebro. Hör dem berätta i videoklippet om hur det är att vara aktiva och hur föreningen jobbar för att få tillbaka barn- och unga som slutat med idrott senaste året. Foto: SVT

Så ska idrottsföreningen locka tillbaka unga

Uppdaterad
Publicerad

Medan höstlöven faller och restriktionerna lättar har idrottsföreningen ÖSK Ungdom i Örebro flyttat fokus från att förebygga smittspridning till en återstart. Inomhussporterna i föreningen har tappat flest utövare.

I helgen pågår fotbollsturneringen Select Cup i Örebro med 250 deltagande ungdomslag från hela Sverige. Arrangören, ÖSK Ungdom, har inte märkt av något särskilt stort tapp av utövare just inom fotbollen sedan pandemin startade. Däremot har handbollen, innebandyn och bandyn blivit lidande.

Niklas Aronsson, klubbchef ÖSK Ungdom

– Fotbollen har klarat sig bäst. De andra sporterna har tappat 20%, så det är en utmaning att få tillbaka alla och få dem att börja idrotta igen, säger Niklas Aronsson, klubbchef.

Besöker skolor

Därför har föreningen beslutat att inte höja några medlems- och säsongsavgifter 2021/2022. Man erbjuder fler kostnadsfria utbildningar och föreläsningar till ungdomar och ledare, samt kostnadsfria grundutbildningar för domare. Under hösten och våren 2022 startas flera projekt för att locka fler till föreningen, bland annat genom uppsökande verksamhet i skolorna.

Hör mer om föreningens strategi i videoklippet.

Fotboll + 3,9
Innebandy -19,2
Ishockey -15,3
Gymnastik -19,4
Handboll -22,3
Simidrott -7,3
Friidrott -17,0
Ridsport -4,0
Basket -34,9
Tennis +9,7

Källa: ÖSK Ungdom

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer