Foto: TT Bild

Så ska SMS-lån till terrorresor stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Vilka åtgärder vidtar regeringen för att förhindra att personer i Sverige reser från landet för att strida för terrororganisationer? Den frågan ställde moderata riksdagspolitikern från Örebro, Elisabeth Svantesson, i januari. Nu har hon fått svar.

Elisabeth Svantesson gick i början av januari ut och krävde att företag som förmedlar SMS-lån måste ha bättre kontroll på vad pengarna går till. Detta efter att det blivit känt att SMS-lån finansierat flera så kallade terroresor.

I en skrivelse till  finansmarknadsminister Per Bolund (MP) skrev hon bland annat ”Det är inte rimligt att en person som bor i Vivalla, eller i andra områden i Sverige, och som står i begrepp att resa till Syrien eller Irak för att ansluta sig till den så kallade Islamiska staten ska kunna göra det med pengar från till exempel ett enkelt SMS-lån.”

I sitt svar hänvisar Per Bolund (MP) till ett möte han haft med långivare av SMS-lån, representater från berörda banker och kreditupplysningsföretag.

Där diskuterades flera önskemål från långivarna för att minska risken att pengar går till terrorresor:

  • Möjlighet att utbyta information med varandra måste öka.
  • Lättare att få fram uppgifter om personer som söker lån.
  • Möjligheten att få ta del av Polisens och SÄPO:s uppgifter.

Det har också framförts önskemål om lagändringar för att lättare kunna få fram information om låntagare. Något som Per Bolund kommer att ”beakta i det framtida arbetet”.

Till Nerikes Allehanda säger Per Bolund att han kan tänka sig att upprätta ett nationellt skuldregister där alla krediter, lån och skulder ska synas.

– I dag finns en del luckor i de register som finns. Mycket handlar om att få en mer fullständig beskrivning av hur individens beteende har varit den senaste tiden för att kunna upptäcka mönster som inte syns i vanliga fall, säger Per Bolund (MP).

En av de frågor som måste redas ut innan departementet kan komma med ett skarpt förslag är hur integriteten kan skyddas.

– Vi måste nu se till att detta går att kombinera med en hög nivå av integritet. Att vi håller oss till de internationella konventioner och de EU-regler som gäller för integritetsområdet. Det är nu full fart med det arbetet på Finansdepartementet, fortsätter finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.