Annica Sjöqvist (S) ser inte i nuläget att det finns något annat än att spara för att ha råd med de nya vårdplatserna. Foto: SVT/TT

Tuffa åtgärder när Kumla sparar på de mest utsatta – för att ha råd med vårdboende

Uppdaterad
Publicerad

Indragna tjänster och kortare arbetspass blir några av åtgärderna när socialnämnden i Kumla ska få pengarna att räcka till alla behövande.

Socialförvaltningen ansvarar för många viktiga och känsliga verksamheter för de mest utsatta i Kumla. Bland annat har man hand om familjehem, försörjningsstöd, hemtjänst och sjukvård. Trots det måste man nu spara in mellan 8 och 10 miljoner kronor på delar av den befintliga verksamheten.

Anledningen är bland annat bygget av ett nytt vård- och omsorgsboende.

– Det blir både fler äldre och fler yngre i kommunen, däremot ökar inte antalet personer i arbetsför ålder i samma takt, förklarar Annica Sjöqvist (S), ordförande i socialnämnden. Det innebär att skatteintäkterna minskar till kommunen.

För att få råd med de nya vårdplatserna får därför andra verksamheter inom socialförvaltningen dra ner.

Tuffa besparingar

Under torsdagen beslutades därför om flera besparingar. Bland annat kortar man arbetspassen för personal som jobbar natt från 10 timmar till 9,5.

– Det innebär en besparing på 1,1 miljoner kronor. Samtidigt innebär det att de anställdas scheman kommer att förändras till viss del och att det blir något mindre personal dagtid.

Verksamheten Individuellt stöd och Utveckling (ISU) som stöttat kommuninvånare som har haft svårt att komma in på arbetsmarknaden läggs ner. Fyra tjänster dras in och två flyttas till arbetsmarknadsenheten som får ta över uppdraget.

Det blir höjda avgifter på matlådor för boende på korttidsboende, daglig verksamhet och för de som bor hemma och får mat levererat. Dessutom införs en engångskostnad för att få trygghetslarm. En hälsopedagog som arbetat på Kvarngården med äldre dras in.

Nobbade två förslag

Men några besparingsförslag fick nobben. Bland annat att dra in de två fältassistenter som arbetar i kommunen.

– Vi tycker att det är viktigt att man arbetar förebyggande med ungdomar, säger Annica Sjöquist (S) som är ordförande socialnämnden. Däremot har vi gett förvaltningen i uppdrag att se så att vi utnyttjar de två tjänsterna på bästa sätt och når så många ungdomar som möjligt.

Ytterligare ett förslag avslogs: Det att avgiftsbelägga resor för personer som deltar i daglig verksamhet enligt LSS.

Oklart om besparingarna räcker

Om alla dessa åtgärder, och fler, kommer att räcka till för att nå sparmålet vet man ännu inte inom förvaltningen. Något alternativ till besparingar finns det dock inte.

– Vi vet ännu inte hur budgeten ser ut och om det kommer att finnas ”nya” pengar, säger Annica Sjöqvist (S). För oss gäller det nu att gasa och bromsa samtidigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.