Claes Mårten Ingberg är chefläkare i Region Örebro län. Foto: SVT/Mikael Fritzon/TT

Corona-avdelningar öppnas på alla länets tre sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Ett stort omställningsarbete pågår nu för att vården ska kunna klara av att behandla alla coronasmittade patienter.

På USÖ har en avdelning gjorts om för att behandla coronapatienter – och totalt planeras det för 32 nya vårdplatser på Karlskoga och Lindesbergs lasarett.

För att frigöra personal och lokaler till vården av coronasmittade skjuts planerade vårdbesök i Region Örebro län upp. Det berättade chefläkare Claes Mårten Ingberg vid en presskonferens på USÖ under tisdagen.

– Det här skiljer sig från patientgrupp till patientgrupp och från patient till patient. Därför är det viktigt att man gör individuella bedömningar så att inte några patienter ska komma till skada på grund av det här.

Coronaviruset i Örebro län

Avdelningar för coronasmittade

Redan nu har avdelning 38 på USÖ har omvandlas till en avdelning för coronapatienter. Några patienter vårdas redan där.

På onsdagen kommer en ny avdelning för coronapatienter att öppnas på Karlskoga lasarett.

– Det är en ortopedavdelning som görs om till covid-avdelning, där man kommer kunna vårda åtta patienter redan vid starten och efter en tid kommer man kunna vårda 16 patienter där, säger Claes Mårten Ingberg.

Även på Lindesbergs lasarett kommer en sådan avdelning öppnas, med samma kapacitet som den i Karlskoga.

– Det betyder att vi i länet ökar kapaciteten för vård och behandling av patienter med covid-sjukdomen betydligt, säger Claes Mårten Ingberg.

Antalet intensivvårdsplatser utökas också. Regionen baserar den planeringen på Folkhälsomyndighetens egen bedömning av hur många intensivvårdplatser som kommer behövas.

– Det sker en betydande uppskalning, och det kommer ske succesivt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet