Foto: SVT

Så svarade experten på era frågor om underlivssmärtor

Publicerad

Hur kommer det sig att vestibulit ibland bara försvinner? Hur pratar man med sin partner om underlivssmärtor? Vad kan man kräva för vård? Det var några av frågorna som experten Linnéa Engman besvarade när hon chattade med SVT:s tittare under onsdagen.

Enligt Linnéa Engman, legitimerad psykolog och doktorand, är återkommande underlivssmärtor mycket vanligare än man kanske tänker sig. Ämnet berör och hon fick många frågor när hon chattade med tittarna.

Bland annat fick hon en fråga om hur man pratar med sin partner om underlivssmärtor.

– Det kan kännas svårt och ibland omöjligt, säger Linnéa Engman.

Hon tipsar om att partnern läser på om ämnet så att man slipper förklara själv, eller att prata med någon utomstående, som på en ungdomsmottagning eller familjerådgivning.

Vestibulit kan försvinna – men oklart varför

En fråga handlade om varför vestibuliten försvunnit efter tre förlossningar. Enligt Linnéa Engman är det svårt att svara på, det finns forskning som bekräftar detta, men inte tillräckligt mycket forskning för att kunna svara på varför.

– En möjlig hypotes till varför är att bäckenbottenmuskulaturen förändras i struktur och sammansättning vid en förlossning.

Linnéa Engman gav också tips på vad man gör om man inte blivit lyssnad på av vården.

– Vänd dig till din ungdomsmottagning om du är under 23 år, men det kan variera mellan olika regioner, eller till närmsta kvinnoklinik.

Det finns alltid hjälp att få

Linnéa Engman poängterar att det oftast finns hjälp att få och att underlivssmärtor inte är något man behöver leva med, även om det man inte alltid blir symtomfri.

– Men symptomen kan lindras och man kan hantera smärtan på andra sätt.

Du kan fortsätta att ställa frågor till Linnéa Engman under onsdagen.

– Även om jag inte sitter kvar på SVT:s redaktion så ska jag försöka svara så mycket och bra jag kan under eftermiddagen.

Ställ dina frågor till Linnéa Engman här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.