Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Förenklade regler har gjort det lättare att bygga om vilken bil som helst till a-traktor. Foto: Martin Wik / SVT

Så tänker Askersunds kommun hantera stöket runt motorträffar

Uppdaterad
Publicerad

Bilfritt i Askersunds centrala delar nattetid och en bensinstation som bommar igen på helgerna – det stök som varit runt motorburen ungdom i Askersund har fått hårda konsekvenser. Men kommunen tror att en mjukare taktik kan vara lösningen.

I Askersund har kommunen, företagare och invånare tyckt att det varit problem med motorintresserade som cruisar, spelar hög musik och skräpar ner. Som vi tidigare rapporterat har Preem-macken på orten valt att sätta upp en bom och stänga under hela helgerna för att hålla stöket borta.

– Ibland har det varit upp mot hundra fordon på vår bensinstation. Det har varit vandalisering och stora mängder skräp. Vi har fått ta in personal för att städa en hel arbetsdag efter en helg. Det skrämmer iväg andra kunder, säger Dani Backteg, presschef på Preem.

Vill att ungdomar ska få utlopp för motorintresse

Enligt kommunen är det inte bara ungdomar och unga vuxna från kommunen som bidrar till stöket. Daniel Eriksson, förvaltningschef, tror dock att det viktigaste är att undvika en polarisering mellan motorintresserade och de som upplever att de störs.

– En av de bästa lösningarna är att föra en dialog så man förstår varför vi på kommunen agerar som vi gör och varför macken stänger, säger han.

– Vi som kommun vill att ungdomar ska få utlopp för sina intressen. En hobby kan vara bilar och en hobby kan vara ljud, så självklart ska man få hålla på med det, men det måste finnas respekt och förståelse.

I klippet radar Daniel Eriksson, förvaltningschef, upp alla insatser kommunen gör för att lösa problemen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.