Kvinnodagen. Arkivbild. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Så uppmärksammas internationella kvinnodagen i Örebro

Publicerad

Den 8 mars uppmärksammas den internationella kvinnodagen. I Örebro hålls det flera evenemang för att belysa dagen.

Ung Vänster och Vänsterpartiet arrangerar en marsch

Demonstrationen börjar kl. 17.30 med tal och musik vid ”tefatet” i Slottsparken. Därefter blir det demonstrationståg till Våghustorget via Engelbrektsgatan och Drottninggatan.

– Vi har speciellt bjudit in föreningar för att ge dem möjlighet att visa sina budskap. Det kan vara fackföreningar som kräver jämställda arbetsvillkor eller idrottsföreningar som vill ha jämställda halltider. Men även privatpersoner är välkomna. Vi vill visa att vi är många som vill ha jämställdhet på alla områden, säger Elisabeth Nilesol från Vänsterpartiet.

Studieförbundet NBV uppmärksammar 8 mars med ett evenemang

Huvudtemat kommer handla om jämställdhet och våld mot kvinnor när NBV, Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet, uppmärksammar 8 mars.  Evenemanget har gäster från Örebro läns idrottsförbund, länsstyrelsen och musiken.

– Då vi arbetar för demokrati och står upp för jämställdhet så är det hög tid att lyfta frågan som studieförbund, säger Lena Wiking på NBV i Örebro/Mälardalen som är en av initiativtagare till studiematerialet. Målet är att via studiecirklar och folkbildning skapa förståelse, lärdom och engagemang för att stoppa våldet mot kvinnor och flickor.

Centerkvinnorna uppmärksammar internationella kvinnodagen

Med anledning av detta kommer Centerkvinnorna i Örebro län att traditionsenligt uppmärksamma en kvinna som är företagare med tårta och diplom.

– Varje år i samband med den internationella kvinnodagen uppmärksammar vi kvinnor som driver företag. Den här dagen är viktig, det är nästan som en nationell helgdag, säger Helena Vilhelmsson (C) som arrangerar evenemanget.

SSU håller i manifestation för jämställdhet

Torsdagen den 8 mars på internationella kvinnodagen besöker SSU:s ordförande Philip Botström Örebro för att delta i en manifestation för jämställdhet arrangerad av bland annat SSU Örebro län på Stortorget.

Han kommer lyfta vikten av att #metoo leder till politisk förändring. SSU vill se skärpta straff för hedersbrott och mer undervisning om samtycke i skolan.

Manifestationen börjar kl 16 och beräknas avsluta kl 18 på Stortorget i Örebro.

Örebro Tjejjour håller extra öppet

Med anledning av kvinnodagen håller Örebro Tjejjour öppet sin chatt extra i form av ett chattmaraton. Jouren finns tillgängliga för tjejer som behöver prata och få stöd via chatt från kl 12 till 00. Normalt är chatten öppen måndagar 18 till 21.

Föreläsning om kvinnors kamp mot modeslaveri

Historikern Henric Bagerius kommer till Arkivcentrum 18.30-20.00 för att föreläsa om kvinnor kamp mot modeslaveri under slutet av 1800-talet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer